zamknij

Cytrynowy placek owsiany z sosem jagodowym

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Śniadanie na słodko
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaCytrynowy placek owsiany z sosem jagodowym

Składniki

  • 50g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • miseczka jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
0
0

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zalej gorącą wodą i odstaw na minimum 20-30 minut (u mnie była to cała noc, najlepiej więc przygotować je wieczorem, a rano będą idealne). Białko jajka ubij wraz ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
  • Następnie do płatków owsianych dodaj mąkę, żółtko jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wyciśnięty sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny i wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek, ponownie wymieszaj, bardzo delikatnie, aż do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Wylej gotowe ciasto i smaż po kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia.
  • W tym czasie przygotuj sos jagodowy: owoce opłucz, wrzuć do rondelka, zasyp cukrem pudrem, podlej odrobiną wody i duś, na małym ogniu. Gotowego placka przełóż na talerz, polej sosem jagodowym.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix