zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Cytrynowy serniczek z domowej ricotty

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis autorki bloga "W najbliższej okolicy palnika"
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://okolicepalnika.blox.pl/htmlCytrynowy serniczek z domowej ricotty z truskawkową niespodzianką

Składniki

  • 600g ser ricotta domowy lub kupiony
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g herbatników
  • 70g masła Lurpak
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 200g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • tabliczna czekolady
  • do smaku cukier
0
3

Sposób przygotowania:

Domowa ricotta (możemy zastąpić ją kupną, a w wersji oszczędnej chudym twarożkiem):

2 litry mleka od krowy ( w żadnym wypadku nie UHT), 400-500 ml śmietan,y 30% szczyptę soli, 100 ml soku z cytryny (około średnie 2 cytryny)

  • Mleko mieszamy ze śmietanką i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia - szczęśliwi posiadacze termometrów kuchennych powinni wiedzieć, że powinno być to 90 stopni.
    Następnie dolewamy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Pamiętajmy, by ciągle mieszać, co ułatwi powstawanie serowych grudek.
    Po tym czasie możemy odstawić mleko w ciepłe miejsce na ok 10 minut, w tym czasie powinien na jego powierzchni utworzyć się gruby, serowy kożuch.
  • Następnie przelewamy je do sitka wyłożonego materiałem, a najlepiej muślinem. Ser powinien odsączać się przez ok. 40 minut lub nawet dłużej tak by nabrał pożądanej przez nas konsystencji.

Masa serowa:

  • Ser miksujemy na gładką masę, dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny, sok z jej połówki i ziarna z jednej laski wanilii (jeśli chcemy uzyskać mocniejszy smak możemy rozkrojoną laskę dodać do mleka z którego robimy ser). Oczywiście słodzimy do smaku, bo czym byłyby święta bez słodyczy, jednak jej ilość pozostawiam Wam.
  • Następnie tak przygotowaną masę delikatnie mieszamy z dokładnie ubitą śmietaną kremówką (ok. 250 ml).

Mus truskawkowy:

  • Najprostszy mus uzyskamy po zmiksowaniu truskawek, oraz delikatnym uprażeniu powstałej masy tak by zgęstniała i straciła nadmiar wody.Aby nadać jej delikatnej kwasowości możemy dodać do niej kilka kropel soku z cytryny.

Kruchy spód:

  • Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem oraz miodem. Dla ciekawszego smaku dodajemy do nich imbiru. Całość mieszamy, aż uzyska fakturę mokrego piachu.

Podanie:

  • Sernik możemy przygotować tradycyjnie na blaszce lub podać go tak jak ja w formie indywidualnych porcji.
  • Na spód foremki wykładamy warstwę herbatników, następnie szprycą wyciskamy na nie masę serową. Ważne by masa była odpowiednio schłodzona i stała tak by udało nam się pozostawić sobie miejsce, w którym umieścimy w ten sam sposób mus truskawkowy.
  • Gdy już to zrobimy całość pokrywamy cienką warstwą sera i polewamy roztopioną czekoladą z dodatkiem szczypty mielonego imbiru.
  • Serniczek należy schłodzić ok. godziny tak by się zestalił. Możemy przyozdobić go dekoracjami z karmelu.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wygląda przecudnie!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      tvnpix