zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Cytrynowy serniczek z domowej ricotty

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis autorki bloga "W najbliższej okolicy palnika"
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://okolicepalnika.blox.pl/htmlCytrynowy serniczek z domowej ricotty z truskawkową niespodzianką

Składniki

  • 600g ser ricotta domowy lub kupiony
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g herbatników
  • 70g masła Lurpak
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 200g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • tabliczna czekolady
  • do smaku cukier
0
3

Sposób przygotowania:

Domowa ricotta (możemy zastąpić ją kupną, a w wersji oszczędnej chudym twarożkiem):

2 litry mleka od krowy ( w żadnym wypadku nie UHT), 400-500 ml śmietan,y 30% szczyptę soli, 100 ml soku z cytryny (około średnie 2 cytryny)

  • Mleko mieszamy ze śmietanką i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia - szczęśliwi posiadacze termometrów kuchennych powinni wiedzieć, że powinno być to 90 stopni.
    Następnie dolewamy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Pamiętajmy, by ciągle mieszać, co ułatwi powstawanie serowych grudek.
    Po tym czasie możemy odstawić mleko w ciepłe miejsce na ok 10 minut, w tym czasie powinien na jego powierzchni utworzyć się gruby, serowy kożuch.
  • Następnie przelewamy je do sitka wyłożonego materiałem, a najlepiej muślinem. Ser powinien odsączać się przez ok. 40 minut lub nawet dłużej tak by nabrał pożądanej przez nas konsystencji.

Masa serowa:

  • Ser miksujemy na gładką masę, dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny, sok z jej połówki i ziarna z jednej laski wanilii (jeśli chcemy uzyskać mocniejszy smak możemy rozkrojoną laskę dodać do mleka z którego robimy ser). Oczywiście słodzimy do smaku, bo czym byłyby święta bez słodyczy, jednak jej ilość pozostawiam Wam.
  • Następnie tak przygotowaną masę delikatnie mieszamy z dokładnie ubitą śmietaną kremówką (ok. 250 ml).

Mus truskawkowy:

  • Najprostszy mus uzyskamy po zmiksowaniu truskawek, oraz delikatnym uprażeniu powstałej masy tak by zgęstniała i straciła nadmiar wody.Aby nadać jej delikatnej kwasowości możemy dodać do niej kilka kropel soku z cytryny.

Kruchy spód:

  • Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem oraz miodem. Dla ciekawszego smaku dodajemy do nich imbiru. Całość mieszamy, aż uzyska fakturę mokrego piachu.

Podanie:

  • Sernik możemy przygotować tradycyjnie na blaszce lub podać go tak jak ja w formie indywidualnych porcji.
  • Na spód foremki wykładamy warstwę herbatników, następnie szprycą wyciskamy na nie masę serową. Ważne by masa była odpowiednio schłodzona i stała tak by udało nam się pozostawić sobie miejsce, w którym umieścimy w ten sam sposób mus truskawkowy.
  • Gdy już to zrobimy całość pokrywamy cienką warstwą sera i polewamy roztopioną czekoladą z dodatkiem szczypty mielonego imbiru.
  • Serniczek należy schłodzić ok. godziny tak by się zestalił. Możemy przyozdobić go dekoracjami z karmelu.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wygląda przecudnie!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      tvnpix