zamknij

Czarno-białe ciasteczka

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Słodka szachownica
Ugotowałem to!38
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
18komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Czarno-białe ciasteczka
Autor: StockFood/AgencjaFree Czarno-białe ciasteczka

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  •  szczypta soli
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 białko
0
36

 

Sposób przygotowania:

Przepis na ok. 30 ciasteczek

  • Przesiej mąkę przez sito, zrób wgłębienie łyżką i wsyp kolejno cukier, sól oraz jajko
  • Pokrój masło na mniejsze kawałki i dodaj do mieszanki
  • Stopniowo zagniataj wszystkie składniki aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Uformuj z ciasta kulę, odkrój 2/3, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut
  • Do pozostałej części ciasta dodaj kakao, zagnieć, zawiń w folię i również odstaw.
  • Rozwiń z folii jasną cześć ciasta i podziel na pół, rozwałkuj jedną cześć na grubość ok. 0,5cm
  • Rozwałkuj ciasto z kakao na taki sam rozmiar i grubość jak jasna cześć ciasta
  • Posmaruj białą część rozbełtanym białkiem i sklej obie części przykładając jedną do drugiej
  • Następnie przy pomocy linijki pokrój oba ciasta w paski
  • Ponownie posmaruj białkiem i delikatnie podważając sklej małe prostokąty wzdłuż ze sobą
  • Rozwałkuj pozostałą część jasnego ciasta, wytnij równy prostokąt długości tej samej co wcześniej sklejone
  • Posmaruj białkiem, ułóż na nim sklejone prostokąty i zwiń w roladkę
  • Zawiń całość ponownie w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Następnie pokrój roladkę w plasterki ok. 1cm grubości i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180C na10-12 minut
  • Podawaj gdy ciasteczka ostygną
Zainspiruj nas

Komentarze (18)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Niewiem dlaczego ale wyszły mi twarde jak cholera niepolecam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      bardzo dobre pycha

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          bardzo fajne i pyszne

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Świetny przepis. Ciasteczka wychodzą pyszne a to zaledwie kilka składników. Polecam dodać olejek zapachowy lub skórkę pomarańczy.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Hmmmmm wygląda na pyszne

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      a jak zrobić te roladki? bo mi się podobają, a nie jest na filmiku pokazane, ;)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          No zapewne zwinąć w ślimaka ;)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              kładiesz jedno ciasto na drugie i masz :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  ile ich wychodzi? bo mi sie nie wydaje żeby 30 wyszło

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      to zależy jak kroisz

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Bruschetta z fasolą
                                          Przepis 12

                                          Bruschetta z fasolą

                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                          Śledzie Kasi Klich
                                          Przepis 34

                                          Śledzie Kasi Klich

                                          Śledź o korzennym posmaku

                                          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                          Pomidorki z karmelem i lodami

                                          Deserowa wersja pomidora

                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                          Efektowne i proste danie

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                          Chleb orzechowy Przepis 112

                                          Chleb orzechowy

                                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                          tvnpix