zamknij

Czekoladki z nadzieniem kokosowym

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
MartaH Kuchniainthecity
Autor przepisu:
Przepis od "MartaH"
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: MartaHCzekoladki z nadzieniem kokosowym

Składniki

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 80 g białej czekolady
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 30 g masła
  • 400 g mlecznej kuwertury
0
4

 

Sposób przygotowania:

  • Nadzienie kokosowe:
  • Czekoladę posiekaj na małe kawałki
  • Do rondelka wlej śmietanę, dodaj masło, posiekaną czekoladę i podgrzej na małym ogniu aż do rozpuszczenia się masła i czekolady
  • Zdejmij z palnika i zmiksuj mieszankę przez dwie minuty
  • Gotową masę kokosową odłóż do wystygnięcia. Aby można ją było użyć do wypełniania pralinek musi ona mieć maksymalnie temperaturę 26°C
  • Czekoladki:
  • Utemperuj czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę wylej do foremek do pralin
  • Następnie odczekaj 2 minuty i po tym czasie odwróć formę do góry nogami, tak by czekolada spłynęła i aby w formie pozostała jedynie cieńka warstwa czekolady formująca tzw. korpus pralinki
  • Nadmiar czekolady zeskrob za pomocą specjalnej łopatki
  • Położ formę na papierze do pieczenia (forma nadal pozostaje do góry nogami) i poczekaj, aż czekolada stwardnieje
  • Po około 15 minutach odwróć formę, odklej papier do pieczenia – korpusy czekoladek są gotowe do nadziewania
  • Każdy korpus nadziewaj masą kokosową pamiętając by jej temperatura nie przekroczyła 26°C
  • Zostaw trochę miejsca w formie by na koniec zamknąć pralinki czekoladą. W tym celu wylej rozstąpioną czekoladę na nadzienie kokosowe. Odczekaj 2-3 minuty i za pomocą łopatki zeskrob nadmiar czekolady. Aby czekoladki stwardniały, pozostaw w temperaturze pokojowej przez 30 minut.
  • Po tym czasie wstaw do lodówki. Aby wyjąć czekoladki z formy należy formę lekko powyginać a następnie odwróć do góry nogami. Jeżeli temperowanie czekolady poprawnie wykonałeśczekoladki bez problemu wypadnę z formy.
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co to bo za bardzo nie kojarzę "mleczna kuwertura"

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      coś w rodzaju gorzkiej czekolady

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          mmm.... ale pucha, a na dodatek kokos jest zdrowy!!! :D

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              Grillowany ser halloumi Przepis 41

              Grillowany ser halloumi

              Najlepszy podany z figami i orzechami

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Zupa tajska Kasi Klich
              Przepis 14

              Zupa tajska Kasi Klich

              Ogień w gardle!

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              tvnpix