zamknij

Czekoladki z nadzieniem kokosowym

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
MartaH Kuchniainthecity
Autor przepisu:
Przepis od "MartaH"
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: MartaHCzekoladki z nadzieniem kokosowym

Składniki

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 80 g białej czekolady
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 30 g masła
  • 400 g mlecznej kuwertury
0
4

 

Sposób przygotowania:

  • Nadzienie kokosowe:
  • Czekoladę posiekaj na małe kawałki
  • Do rondelka wlej śmietanę, dodaj masło, posiekaną czekoladę i podgrzej na małym ogniu aż do rozpuszczenia się masła i czekolady
  • Zdejmij z palnika i zmiksuj mieszankę przez dwie minuty
  • Gotową masę kokosową odłóż do wystygnięcia. Aby można ją było użyć do wypełniania pralinek musi ona mieć maksymalnie temperaturę 26°C
  • Czekoladki:
  • Utemperuj czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę wylej do foremek do pralin
  • Następnie odczekaj 2 minuty i po tym czasie odwróć formę do góry nogami, tak by czekolada spłynęła i aby w formie pozostała jedynie cieńka warstwa czekolady formująca tzw. korpus pralinki
  • Nadmiar czekolady zeskrob za pomocą specjalnej łopatki
  • Położ formę na papierze do pieczenia (forma nadal pozostaje do góry nogami) i poczekaj, aż czekolada stwardnieje
  • Po około 15 minutach odwróć formę, odklej papier do pieczenia – korpusy czekoladek są gotowe do nadziewania
  • Każdy korpus nadziewaj masą kokosową pamiętając by jej temperatura nie przekroczyła 26°C
  • Zostaw trochę miejsca w formie by na koniec zamknąć pralinki czekoladą. W tym celu wylej rozstąpioną czekoladę na nadzienie kokosowe. Odczekaj 2-3 minuty i za pomocą łopatki zeskrob nadmiar czekolady. Aby czekoladki stwardniały, pozostaw w temperaturze pokojowej przez 30 minut.
  • Po tym czasie wstaw do lodówki. Aby wyjąć czekoladki z formy należy formę lekko powyginać a następnie odwróć do góry nogami. Jeżeli temperowanie czekolady poprawnie wykonałeśczekoladki bez problemu wypadnę z formy.
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co to bo za bardzo nie kojarzę "mleczna kuwertura"

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      coś w rodzaju gorzkiej czekolady

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          mmm.... ale pucha, a na dodatek kokos jest zdrowy!!! :D

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
              Przepis 1017

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

              Najprostszy przepis na domową pizzę

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

              Pomidorki z karmelem i lodami

              Deserowa wersja pomidora

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Atletyczny kurczak Przepis 20

              Atletyczny kurczak

              Pomysł na lekkie drugie danie

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              tvnpix