zamknij

Czekoladki z nadzieniem kokosowym

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
MartaH Kuchniainthecity
Autor przepisu:
Przepis od "MartaH"
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: MartaHCzekoladki z nadzieniem kokosowym

Składniki

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 80 g białej czekolady
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 30 g masła
  • 400 g mlecznej kuwertury
0
4

 

Sposób przygotowania:

  • Nadzienie kokosowe:
  • Czekoladę posiekaj na małe kawałki
  • Do rondelka wlej śmietanę, dodaj masło, posiekaną czekoladę i podgrzej na małym ogniu aż do rozpuszczenia się masła i czekolady
  • Zdejmij z palnika i zmiksuj mieszankę przez dwie minuty
  • Gotową masę kokosową odłóż do wystygnięcia. Aby można ją było użyć do wypełniania pralinek musi ona mieć maksymalnie temperaturę 26°C
  • Czekoladki:
  • Utemperuj czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę wylej do foremek do pralin
  • Następnie odczekaj 2 minuty i po tym czasie odwróć formę do góry nogami, tak by czekolada spłynęła i aby w formie pozostała jedynie cieńka warstwa czekolady formująca tzw. korpus pralinki
  • Nadmiar czekolady zeskrob za pomocą specjalnej łopatki
  • Położ formę na papierze do pieczenia (forma nadal pozostaje do góry nogami) i poczekaj, aż czekolada stwardnieje
  • Po około 15 minutach odwróć formę, odklej papier do pieczenia – korpusy czekoladek są gotowe do nadziewania
  • Każdy korpus nadziewaj masą kokosową pamiętając by jej temperatura nie przekroczyła 26°C
  • Zostaw trochę miejsca w formie by na koniec zamknąć pralinki czekoladą. W tym celu wylej rozstąpioną czekoladę na nadzienie kokosowe. Odczekaj 2-3 minuty i za pomocą łopatki zeskrob nadmiar czekolady. Aby czekoladki stwardniały, pozostaw w temperaturze pokojowej przez 30 minut.
  • Po tym czasie wstaw do lodówki. Aby wyjąć czekoladki z formy należy formę lekko powyginać a następnie odwróć do góry nogami. Jeżeli temperowanie czekolady poprawnie wykonałeśczekoladki bez problemu wypadnę z formy.
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co to bo za bardzo nie kojarzę "mleczna kuwertura"

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      coś w rodzaju gorzkiej czekolady

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          mmm.... ale pucha, a na dodatek kokos jest zdrowy!!! :D

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

              Kopytka Piotra Kucharskiego

              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              tvnpix