zamknij

Czekoladki z nadzieniem kokosowym

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
MartaH Kuchniainthecity
Autor przepisu:
Przepis od "MartaH"
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: MartaHCzekoladki z nadzieniem kokosowym

Składniki

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 80 g białej czekolady
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 30 g masła
  • 400 g mlecznej kuwertury
0
4

 

Sposób przygotowania:

  • Nadzienie kokosowe:
  • Czekoladę posiekaj na małe kawałki
  • Do rondelka wlej śmietanę, dodaj masło, posiekaną czekoladę i podgrzej na małym ogniu aż do rozpuszczenia się masła i czekolady
  • Zdejmij z palnika i zmiksuj mieszankę przez dwie minuty
  • Gotową masę kokosową odłóż do wystygnięcia. Aby można ją było użyć do wypełniania pralinek musi ona mieć maksymalnie temperaturę 26°C
  • Czekoladki:
  • Utemperuj czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę wylej do foremek do pralin
  • Następnie odczekaj 2 minuty i po tym czasie odwróć formę do góry nogami, tak by czekolada spłynęła i aby w formie pozostała jedynie cieńka warstwa czekolady formująca tzw. korpus pralinki
  • Nadmiar czekolady zeskrob za pomocą specjalnej łopatki
  • Położ formę na papierze do pieczenia (forma nadal pozostaje do góry nogami) i poczekaj, aż czekolada stwardnieje
  • Po około 15 minutach odwróć formę, odklej papier do pieczenia – korpusy czekoladek są gotowe do nadziewania
  • Każdy korpus nadziewaj masą kokosową pamiętając by jej temperatura nie przekroczyła 26°C
  • Zostaw trochę miejsca w formie by na koniec zamknąć pralinki czekoladą. W tym celu wylej rozstąpioną czekoladę na nadzienie kokosowe. Odczekaj 2-3 minuty i za pomocą łopatki zeskrob nadmiar czekolady. Aby czekoladki stwardniały, pozostaw w temperaturze pokojowej przez 30 minut.
  • Po tym czasie wstaw do lodówki. Aby wyjąć czekoladki z formy należy formę lekko powyginać a następnie odwróć do góry nogami. Jeżeli temperowanie czekolady poprawnie wykonałeśczekoladki bez problemu wypadnę z formy.
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co to bo za bardzo nie kojarzę "mleczna kuwertura"

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      coś w rodzaju gorzkiej czekolady

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          mmm.... ale pucha, a na dodatek kokos jest zdrowy!!! :D

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Zupa tajska Kasi Klich
              Przepis 14

              Zupa tajska Kasi Klich

              Ogień w gardle!

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

              Kaczka pływaczka Przepis 30

              Kaczka pływaczka

              Kaczka i ziemniaki na słodko

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              tvnpix