zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Czekoladowe babeczki z serem brie i jagodami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Planeta Smaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://planeta-smaku.blogspot.com/Czekoladowe babeczki z serem brie i jagodami

Składniki

  • 150 g kruchych czekoladowych ciastek
  • garstka posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 60 g sera brie
  • pół szklanki jagód
  • 50 g masła klasycznego Lurpak
0
1

Sposób przygotowania:

  • Masło roztopić. Ciastka i orzechy rozdrobnić, używając blendera lub tłuczka, wymieszać z masłem. Powstałą masą wylepić 6 foremek do babeczek, dobrze dociskając łyżeczką do ścianek i dna każdej foremki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 12 minut. Wyłączyć piekarnik, wyjąć babeczki. Do każdego korpusu nałożyć kawałek sera brie i wstawić do wciąż ciepłego piekarnika, by ser lekko się stopił. Czekolady połamać.
  • Śmietankę podgrzać (ma być gorąca, lecz nie może się zagotować), wlać ją do czekolady, wymieszać, aż całkowicie się rozpuści.
  • Masą czekoladową napełniać babeczki z serem, posypać każdą łyżeczką jagód. Gotowe babeczki wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze stężały.
  • Następnie delikatnie usunąć foremki i podawać.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

zrobiłam i są przepyszne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Uwielbiam wypieki z duuużą ilością czekolady, a babeczki wygladają pysznie, ja jutro będę robić ,czekoladowy sen wg ,kuchni lidla, czyli ciasto baaardzo czekoladowe, mniam :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          tvnpix