zamknij

Czekoladowe ciasto buraczane

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Dla czekoladoholików!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaCzekoladowe ciasto buraczane

Składniki

  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki puree z (ugotowanego) buraka
  • 2 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
0
0

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (termoobieg). W misce wymieszaj mokre składniki: jajko, jogurt naturalny oraz puree z buraka.
  • Czekoladę rozpuść (w kąpieli wodnej) i dodaj do mokrych składników. Przez chwilę ubijaj trzepaczką, aby napowietrzyć masę. W osobnej, nieco większej, misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, kawę rozpuszczalną, sól oraz ziarenka wanilii.
  • Mokre składniki połącz z suchymi i porządnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelej do kokilki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-50 minut. Wyjmij, ostudź i podawaj.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix