zamknij

Czekoladowe fondue

Przepis

napój Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Deser wart zachodu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSCzekoladowe fondue

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany
  • 70 ml rumu
  • 1 łyżka utartej skórki pomarańczowej
  •  owoce: miechunka, liczi
0
1

Sposób przygotowania:

 

  • Podgrzej na niewielkim ogniu albo w miseczce na parze śmietanę, rum oraz drobno posiekaną czekoladę.
  • Gdy się całkowicie roztopi dodaj utarta skórkę pomarańczową.
  • Wymieszaj, pozostaw w miseczce na podgrzewaczu, obok połóż opłukaną świeżą miechunkę wraz z liśćmi oraz liczi obrane ze skórki.
  • Zjadając maczaj owoce w czekoladzie.

*miechunka - zwana również miechunką peruwiańską, to owoc z Ameryki Południowej. Smakuje jak połączenie pomidora z pomarańczą. W Polsce częściej spotykany jest w ogrodach gatunek ozdobny. W przepisie miechunkę możesz zastąpić pomarańczą.

*liczi - zwana śliwką chińską, jemy na surowo, jak winogrona. Pamiętaj, że pestka owocu jest niejadalna.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix