zamknij

Czekoladowe fondue

Przepis

napój Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Deser wart zachodu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSCzekoladowe fondue

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany
  • 70 ml rumu
  • 1 łyżka utartej skórki pomarańczowej
  •  owoce: miechunka, liczi
0
1

Sposób przygotowania:

 

  • Podgrzej na niewielkim ogniu albo w miseczce na parze śmietanę, rum oraz drobno posiekaną czekoladę.
  • Gdy się całkowicie roztopi dodaj utarta skórkę pomarańczową.
  • Wymieszaj, pozostaw w miseczce na podgrzewaczu, obok połóż opłukaną świeżą miechunkę wraz z liśćmi oraz liczi obrane ze skórki.
  • Zjadając maczaj owoce w czekoladzie.

*miechunka - zwana również miechunką peruwiańską, to owoc z Ameryki Południowej. Smakuje jak połączenie pomidora z pomarańczą. W Polsce częściej spotykany jest w ogrodach gatunek ozdobny. W przepisie miechunkę możesz zastąpić pomarańczą.

*liczi - zwana śliwką chińską, jemy na surowo, jak winogrona. Pamiętaj, że pestka owocu jest niejadalna.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix