zamknij

Czekoladowe fondue

Przepis

napój Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Deser wart zachodu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSCzekoladowe fondue

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany
  • 70 ml rumu
  • 1 łyżka utartej skórki pomarańczowej
  •  owoce: miechunka, liczi
0
1

Sposób przygotowania:

 

  • Podgrzej na niewielkim ogniu albo w miseczce na parze śmietanę, rum oraz drobno posiekaną czekoladę.
  • Gdy się całkowicie roztopi dodaj utarta skórkę pomarańczową.
  • Wymieszaj, pozostaw w miseczce na podgrzewaczu, obok połóż opłukaną świeżą miechunkę wraz z liśćmi oraz liczi obrane ze skórki.
  • Zjadając maczaj owoce w czekoladzie.

*miechunka - zwana również miechunką peruwiańską, to owoc z Ameryki Południowej. Smakuje jak połączenie pomidora z pomarańczą. W Polsce częściej spotykany jest w ogrodach gatunek ozdobny. W przepisie miechunkę możesz zastąpić pomarańczą.

*liczi - zwana śliwką chińską, jemy na surowo, jak winogrona. Pamiętaj, że pestka owocu jest niejadalna.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix