zamknij

Czekoladowe fondue

Przepis

napój Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Deser wart zachodu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSCzekoladowe fondue

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany
  • 70 ml rumu
  • 1 łyżka utartej skórki pomarańczowej
  •  owoce: miechunka, liczi
0
1

Sposób przygotowania:

 

  • Podgrzej na niewielkim ogniu albo w miseczce na parze śmietanę, rum oraz drobno posiekaną czekoladę.
  • Gdy się całkowicie roztopi dodaj utarta skórkę pomarańczową.
  • Wymieszaj, pozostaw w miseczce na podgrzewaczu, obok połóż opłukaną świeżą miechunkę wraz z liśćmi oraz liczi obrane ze skórki.
  • Zjadając maczaj owoce w czekoladzie.

*miechunka - zwana również miechunką peruwiańską, to owoc z Ameryki Południowej. Smakuje jak połączenie pomidora z pomarańczą. W Polsce częściej spotykany jest w ogrodach gatunek ozdobny. W przepisie miechunkę możesz zastąpić pomarańczą.

*liczi - zwana śliwką chińską, jemy na surowo, jak winogrona. Pamiętaj, że pestka owocu jest niejadalna.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix