zamknij

Czekoladowe fondue

Przepis

napój Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Deser wart zachodu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSCzekoladowe fondue

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany
  • 70 ml rumu
  • 1 łyżka utartej skórki pomarańczowej
  •  owoce: miechunka, liczi
0
1

Sposób przygotowania:

 

  • Podgrzej na niewielkim ogniu albo w miseczce na parze śmietanę, rum oraz drobno posiekaną czekoladę.
  • Gdy się całkowicie roztopi dodaj utarta skórkę pomarańczową.
  • Wymieszaj, pozostaw w miseczce na podgrzewaczu, obok połóż opłukaną świeżą miechunkę wraz z liśćmi oraz liczi obrane ze skórki.
  • Zjadając maczaj owoce w czekoladzie.

*miechunka - zwana również miechunką peruwiańską, to owoc z Ameryki Południowej. Smakuje jak połączenie pomidora z pomarańczą. W Polsce częściej spotykany jest w ogrodach gatunek ozdobny. W przepisie miechunkę możesz zastąpić pomarańczą.

*liczi - zwana śliwką chińską, jemy na surowo, jak winogrona. Pamiętaj, że pestka owocu jest niejadalna.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix