zamknij

Czekoladowe koszyczki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu:
Z ryżu preparowanego
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: okolicepalnika.blox.plCzekoladowe koszyczki z ryżu preparowanego

Składniki

  • 120 g ryżu preparowanego
  • 2 pomarańcze
  • 100g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
0
0

Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wsyp cukier, lekko skrop go wodą. Podgrzej aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Dodaj masło.
  • Gdy się rozpuści dodaj skórkę startą z jednej pomarańczy, imbir, gałkę muszkatołową oraz kakao. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą polewę. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt, cały czas mieszając.
  • Polewę dodaj do ryżu. Wyrób aż każde ziarenko zostanie nią pokryte, a cała masa stanie się lepka.
  • Ryż wyłóż do kokilek, tworząc w środku wgłębienie na nadzienie. Aby ułatwić sobie późniejsze wyjęcie koszyczków można wyłożyć je folią spożywczą.
  • Odstaw do lodówki na minimum 20 minut. Ja zdecydowałam się na proste nadzienie ze świeżych pomarańczy. Jeśli nie przeszkadzają Ci białe błonki możesz po prostu obrać pomarańczę, podzielić na cząstki i pokroić w mniejsze kawałki. Jeżeli wolisz wersję bez białych błonek odetnij ok. półcentymetrowy plasterek z góry i z dołu pomarańczy.
  • Powoli odetnij po pasku z góry na dół, tak by odkroić całą białą skórkę. Gdy obierzesz w ten sposób całą pomarańczę zobaczysz segmenciki, które łatwo będzie wyciąć. Segmenciki pomarańczy pokrój w mniejsze cząsteczki. Możesz też zamacerować je np. w białym winie lub cherry.
  • Ta wersja jest bezalkoholową, dlatego po prostu napełniłj koszyczki pomarańczami i lekko oprósz je gałką muszkatołową.

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix