zamknij

Czekoladowo-cytrynowe scones

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Bułeczki jak marzenie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaCzekoladowo-cytrynowe scones

Składniki

  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 70ml mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
0
0

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni (opcja grzania góra i dół). Mleko podgrzej w rondelku razem z gorzką czekoladą (czekolada ma się rozpuścić) i cukrem. Odstaw do ostygnięcia.
  • W misce wymieszaj suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj skórkę z cytryny. W osobnej miseczce roztrzep jajko, wymieszaj z sokiem z cytryny.
  • Cytrynową masę jajeczną połącz z czekoladowym mlekiem. Mokre składniki wlej do suchych. Zagnieć ciasto. Podziel na cztery części. Z każdej uformuj kulę, lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix