zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Czekoladowo-Rumowa Babka z Migadałami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comCzekoladowo-Rumowa Babka z Migadałami Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 150 g miałkiego cukru
  • 40 masła Lurpak
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 rumu
  • szczypta soli
  • 200 g mlecznej i gorzkiej Czekolady
  • 50 g migdałów w płatkach
0
14

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na małe kosteczki tabliczkę czekolady. Kiedy czekolada powoli zacznie się rozpuszczać dodajemy kawałki masła, całość mieszamy na jednolitą, gładką masę. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Jak dla mnie niezbyt wdzięczne zadanie, tym bardziej, że zawsze musi mi do białek wpaść albo trochę żółtka albo skorupka. W takich sytuacjach polecam przetestowany już sposób na ratowanie naszej przyszłej piany, która się nie ubije, jak tylko znajdzie się tam odrobina żółtka. Należy wziąć skorupkę od jajka i nią wyłowić niepożądane żółtko. Żółtka należy bardzo dokładnie utrzeć z cukrem na gładki kogel mogel. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Sprawdzajcie jej sztywność nad zlewam, kiedyś byłam przekonana, że piana ubiła się rewelacyjnie i koniec końców skończyło się myciem podłogi:) Do żółtek dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, przesianą mąkę pszenną oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Przestudzoną czekoladę łączymy z żółtkami i mąką, cały czas energicznie mieszając. Następnie dolewamy do czekoladowej masy kieliszek rumu. Na koniec bardzo delikatnie łączymy ubite białka z masą, najlepiej dodawać pianę niewielkimi partiami, mamy wtedy gwarancję, że piana nie opadnie. Przygotowaną masę przelewamy do formy, w moim przypadku formy od babki, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 60minut. Pod koniec czasu pieczenia, ponownie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, ja użyłam jednej tabliczki gorzkiej czekolady, a drugiej mlecznej. Kiedy zacznie się rozpuszczać dolewam rum, zacznie ona bardzo szybko gęstnieć, ale nie przejmujcie się, wystarczy masło, łyżka mleka i znów stanie się płynna. Na rozgrzanej suchej patelni teflonowej podprażam na złoty kolor płatki migdałowe. Sprawdzamy ciasto patyczkiem, jeśli jest suchy to znaczy, że ciasto się upiekło i nie grozi nam zakalec, chociaż w sumie to nigdy nic nie wiadomo:). Piekarnik wyłączamy, ale ciasto zostawiam jeszcze na jakieś 15 minut w środku z uchylonymi drzwiczkami, tak na wszelki wypadek, żeby nie opadło. Nie zmieniam tym sposobem gwałtownie temperatury. Po wyjęciu ciasto polewamy przygotowaną czekoladą i obsypujemy płatkami migdałów. Dekorujemy złotymi kuleczkami, śmietaną lub świeżymi owocami. Ja zdecydowałam się na skromną dekorację, bo połączenie czekolady z prażonymi migdałami zachwyciło mnie wizualnie i nie chciałam psuć tego piękna. Poza tym minimalizm czasem bardziej urzeka niż przesyt i bogactwo dodatków.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wygląda obłędnie, a czekolada i rum- fajne połączenie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo pyszne i dobrze nasączone =]

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Moje Kulinarne Rozterki
          Moje Kulinarne Rozterki

          Kochani przy publikacji przepisu wkradły się błędy, zwłaszcza w liście składników.
          Dlatego na wszelki wypadek umieszczam ją ponownie w komentarzu:
          Ciasto:
          - Tabliczka gorzkiej czekolady, im większa zawartość kakao, tym lepiej,
          - 5 jajek,
          - 150g miałkiego cukru,
          - 40g masła Lurpak,
          - 20g mąki pszennej,
          -... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

              Orzechowy gangster z Bronxu

              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

              Gulasz z kopytkami Przepis 197

              Gulasz z kopytkami

              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

              Kolorowa samba warzywna

              Zdrowe i pyszne danie

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              tvnpix