zamknij

Czekosernik z wiśniami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Czekolada i sernik - to mu się udać!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kuchcikOlaCzekosernik z wiśniami

Składniki

  • Na spód:
  • 150g herbatników
  • 1 1/2 łyżki  kakao
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 110 g miękkiego masła
  • Na masę serową:
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej bądź pszennej
  • 1 1/3 szklanki  cukru
  • 4 duże jajka
  • 1/3 szklanki śmietany 30
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200g czekolady deserowej
  • 1 kg twarogu sernikowego (lub 500 g twarogu i 500 g serka mascarpone*)
  • Na polewę:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g białej czekolady
  • ok. 2/3 szklanki  śmietany 30
  • + 2 szklanki wiśni (odsączonych z syropu, bez pestek)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Potrzebna będzie więc szczelna forma o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą, kilka kawałków folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz oraz duża, szczelna blacha, do której wlejemy wodę, a następnie włożymy naszą formę z sernikiem. Pamietaj, by wszystkie składniki, potrzebne do wykonania sernika, były w temperaturze pokojowej.
  • Wstaw wodę w czajniku - w niej będzie piekł się nasz sernik. Tortownicę od zewnątrz zabezpiecz folią aluminiową. Wewnątrz smaruj z kolei masłem.
  • Spód:
  • Pokruszone herbatniki zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki na spód i dalej miksuj. Wyłóż masą spód formy i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Czekoladę, którą użyjesz do masy serowej, roztop nad kąpielą wodną i odstaw do ostygnięcia. Do miski włóż ser twarogowy, dodaj mąkę i ucieraj mikserem delikatnie na małych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Stopniowo dodaj cukier, miksując dalej, starając się jednak nie napowietrzać masy.
  • Wbijaj kolejno jajka, miksując delikatnie po każdym dodaniu.
  • Dodaj śmietanę i ekstrakt z wanilii. Na sam koniec stopniowo dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie zmiksuj.
  • 1/3 masy wyłóż na wcześniej przygotowany spód, a następnie ułóż połowę wiśni. Wylej kolejne 1/3 masy i ułóż pozostałe wiśnie.
  • Wylewaj ostatnią część masy i wygładź powierzchnię.
  • Tortownicę z sernikiem, zabezpieczoną szczelnie kilkoma kawałkami folii aluminiowej, włóż do większej blaszki i wstaw do piekarnika.
  • Zalej wcześniej przygotowaną, wrzącą wodą (do połowy wysokości tortownicy) i zamknij piekarnik, nagrzany do temperatury 175 stopni. Najpierw piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut.
  • Po upłynięciu wskazanego czasu, cierpliwie studź sernik - najpierw przez 15 minut w zamkniętym jeszcze, wyłączonym piekarniku, a następnie przez kolejne 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
  • Po tym czasie wyciągnij sernik i całkowicie ostudź. Zdejmij obręcz z tortownicy i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Sernik wówczas osiągnie optymalną konsystencję.
  • Przygotuj polewę. Połamaną na kawałki czekoladę włóż do metalowej miseczki, dodaj połowę śmietany i całość roztop nad kąpielą wodną. Tak samo z białą czekoladą. Czekaj aż nieco przestygnie, a następnie polej sernik.
  • Można również zrezygnować z polewy albo posypać ciasto kakao.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Taki sernik to pysznośc,ja robię go zawsze z sera wiaderkowego z Lidla i wychodzi bardzo pyszny.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      tvnpix