zamknij

Czekosernik z wiśniami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Czekolada i sernik - to mu się udać!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kuchcikOlaCzekosernik z wiśniami

Składniki

  • Na spód:
  • 150g herbatników
  • 1 1/2 łyżki  kakao
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 110 g miękkiego masła
  • Na masę serową:
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej bądź pszennej
  • 1 1/3 szklanki  cukru
  • 4 duże jajka
  • 1/3 szklanki śmietany 30
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200g czekolady deserowej
  • 1 kg twarogu sernikowego (lub 500 g twarogu i 500 g serka mascarpone*)
  • Na polewę:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g białej czekolady
  • ok. 2/3 szklanki  śmietany 30
  • + 2 szklanki wiśni (odsączonych z syropu, bez pestek)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Potrzebna będzie więc szczelna forma o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą, kilka kawałków folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz oraz duża, szczelna blacha, do której wlejemy wodę, a następnie włożymy naszą formę z sernikiem. Pamietaj, by wszystkie składniki, potrzebne do wykonania sernika, były w temperaturze pokojowej.
  • Wstaw wodę w czajniku - w niej będzie piekł się nasz sernik. Tortownicę od zewnątrz zabezpiecz folią aluminiową. Wewnątrz smaruj z kolei masłem.
  • Spód:
  • Pokruszone herbatniki zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki na spód i dalej miksuj. Wyłóż masą spód formy i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Czekoladę, którą użyjesz do masy serowej, roztop nad kąpielą wodną i odstaw do ostygnięcia. Do miski włóż ser twarogowy, dodaj mąkę i ucieraj mikserem delikatnie na małych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Stopniowo dodaj cukier, miksując dalej, starając się jednak nie napowietrzać masy.
  • Wbijaj kolejno jajka, miksując delikatnie po każdym dodaniu.
  • Dodaj śmietanę i ekstrakt z wanilii. Na sam koniec stopniowo dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie zmiksuj.
  • 1/3 masy wyłóż na wcześniej przygotowany spód, a następnie ułóż połowę wiśni. Wylej kolejne 1/3 masy i ułóż pozostałe wiśnie.
  • Wylewaj ostatnią część masy i wygładź powierzchnię.
  • Tortownicę z sernikiem, zabezpieczoną szczelnie kilkoma kawałkami folii aluminiowej, włóż do większej blaszki i wstaw do piekarnika.
  • Zalej wcześniej przygotowaną, wrzącą wodą (do połowy wysokości tortownicy) i zamknij piekarnik, nagrzany do temperatury 175 stopni. Najpierw piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut.
  • Po upłynięciu wskazanego czasu, cierpliwie studź sernik - najpierw przez 15 minut w zamkniętym jeszcze, wyłączonym piekarniku, a następnie przez kolejne 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
  • Po tym czasie wyciągnij sernik i całkowicie ostudź. Zdejmij obręcz z tortownicy i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Sernik wówczas osiągnie optymalną konsystencję.
  • Przygotuj polewę. Połamaną na kawałki czekoladę włóż do metalowej miseczki, dodaj połowę śmietany i całość roztop nad kąpielą wodną. Tak samo z białą czekoladą. Czekaj aż nieco przestygnie, a następnie polej sernik.
  • Można również zrezygnować z polewy albo posypać ciasto kakao.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Taki sernik to pysznośc,ja robię go zawsze z sera wiaderkowego z Lidla i wychodzi bardzo pyszny.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix