zamknij

Czekosernik z wiśniami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Czekolada i sernik - to mu się udać!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: kuchcikOlaCzekosernik z wiśniami

Składniki

  • Na spód:
  • 150g herbatników
  • 1 1/2 łyżki  kakao
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 110 g miękkiego masła
  • Na masę serową:
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej bądź pszennej
  • 1 1/3 szklanki  cukru
  • 4 duże jajka
  • 1/3 szklanki śmietany 30
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200g czekolady deserowej
  • 1 kg twarogu sernikowego (lub 500 g twarogu i 500 g serka mascarpone*)
  • Na polewę:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g białej czekolady
  • ok. 2/3 szklanki  śmietany 30
  • + 2 szklanki wiśni (odsączonych z syropu, bez pestek)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Potrzebna będzie więc szczelna forma o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą, kilka kawałków folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz oraz duża, szczelna blacha, do której wlejemy wodę, a następnie włożymy naszą formę z sernikiem. Pamietaj, by wszystkie składniki, potrzebne do wykonania sernika, były w temperaturze pokojowej.
  • Wstaw wodę w czajniku - w niej będzie piekł się nasz sernik. Tortownicę od zewnątrz zabezpiecz folią aluminiową. Wewnątrz smaruj z kolei masłem.
  • Spód:
  • Pokruszone herbatniki zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki na spód i dalej miksuj. Wyłóż masą spód formy i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Czekoladę, którą użyjesz do masy serowej, roztop nad kąpielą wodną i odstaw do ostygnięcia. Do miski włóż ser twarogowy, dodaj mąkę i ucieraj mikserem delikatnie na małych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Stopniowo dodaj cukier, miksując dalej, starając się jednak nie napowietrzać masy.
  • Wbijaj kolejno jajka, miksując delikatnie po każdym dodaniu.
  • Dodaj śmietanę i ekstrakt z wanilii. Na sam koniec stopniowo dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie zmiksuj.
  • 1/3 masy wyłóż na wcześniej przygotowany spód, a następnie ułóż połowę wiśni. Wylej kolejne 1/3 masy i ułóż pozostałe wiśnie.
  • Wylewaj ostatnią część masy i wygładź powierzchnię.
  • Tortownicę z sernikiem, zabezpieczoną szczelnie kilkoma kawałkami folii aluminiowej, włóż do większej blaszki i wstaw do piekarnika.
  • Zalej wcześniej przygotowaną, wrzącą wodą (do połowy wysokości tortownicy) i zamknij piekarnik, nagrzany do temperatury 175 stopni. Najpierw piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut.
  • Po upłynięciu wskazanego czasu, cierpliwie studź sernik - najpierw przez 15 minut w zamkniętym jeszcze, wyłączonym piekarniku, a następnie przez kolejne 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
  • Po tym czasie wyciągnij sernik i całkowicie ostudź. Zdejmij obręcz z tortownicy i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Sernik wówczas osiągnie optymalną konsystencję.
  • Przygotuj polewę. Połamaną na kawałki czekoladę włóż do metalowej miseczki, dodaj połowę śmietany i całość roztop nad kąpielą wodną. Tak samo z białą czekoladą. Czekaj aż nieco przestygnie, a następnie polej sernik.
  • Można również zrezygnować z polewy albo posypać ciasto kakao.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Taki sernik to pysznośc,ja robię go zawsze z sera wiaderkowego z Lidla i wychodzi bardzo pyszny.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix