zamknij

Daktylowe ciasto z sosem toffie

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Daktyle to naturalne krówki!
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 4 szt jajka
  • 1 łyżeczka olejek waniliowy
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 340 gr mąka
  • 340 gr cukier
  • 250 gr masło
  • 340 gr daktyle
  • 500 ml woda
0
2

Sposób przygotowania:

  • 340 gr cukru ubij z 250 gr masła do czasu, aż masa stanie się biała, potem stopniowo wbijaj 4 jajka. Daktyle gotuj w 500 ml wody, doprowadź do wrzenia, po czym dodaj olejek waniliowy i proszek do pieczenia.
  • Gdy daktyle będą już miękkie, ale nie rozgotowane, ściągnij je z ognia i zrób z tego miksu mus, możesz użyć blendera lub miksera. Należy połączyć daktyle z wodą, by powstała jednolita masa.
  • Odstaw ją do ostygnięcia. Wystudzoną masę z z daktyli połącz z wcześniej utartą masą z cukru, jajek i masła.
  • Kolejnym krokiem jest przesianie 340 gr mąki do masy i kolejne wymieszanie całości. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Ja do tego ciasta zazwyczaj używam kwadratowej blaszki, gdyż ciasto to wygląda najlepiej, gdy jest pokrojone w kwadraty, oblane sosem toffi (no i super smakuje z lodami waniliowymi).
  • Piecz w 160 stopniach około 40 minut.

Sos toffi: 300 gr cukru, 300 ml wody, 100 ml śmietany i 30% 100 gr masła

  • 300 ml przegotowanej wody wymieszaj z 300 gr cukru, doprowadź do wrzenia i gotuj do czasu, gdy cukier się z karmelizuje i będzie miał kolor średnio brązowy, wtedy wlej 100 ml śmietany i wrzuć 100 gr masła. Pozostaw na ogniu około minuty dłużej.
  • Ciasto pokrój na kawałki i polej ciepłym sosem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix