zamknij

Daktylowe ciasto z sosem toffie

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Daktyle to naturalne krówki!
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 4 szt jajka
  • 1 łyżeczka olejek waniliowy
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 340 gr mąka
  • 340 gr cukier
  • 250 gr masło
  • 340 gr daktyle
  • 500 ml woda
0
2

Sposób przygotowania:

  • 340 gr cukru ubij z 250 gr masła do czasu, aż masa stanie się biała, potem stopniowo wbijaj 4 jajka. Daktyle gotuj w 500 ml wody, doprowadź do wrzenia, po czym dodaj olejek waniliowy i proszek do pieczenia.
  • Gdy daktyle będą już miękkie, ale nie rozgotowane, ściągnij je z ognia i zrób z tego miksu mus, możesz użyć blendera lub miksera. Należy połączyć daktyle z wodą, by powstała jednolita masa.
  • Odstaw ją do ostygnięcia. Wystudzoną masę z z daktyli połącz z wcześniej utartą masą z cukru, jajek i masła.
  • Kolejnym krokiem jest przesianie 340 gr mąki do masy i kolejne wymieszanie całości. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Ja do tego ciasta zazwyczaj używam kwadratowej blaszki, gdyż ciasto to wygląda najlepiej, gdy jest pokrojone w kwadraty, oblane sosem toffi (no i super smakuje z lodami waniliowymi).
  • Piecz w 160 stopniach około 40 minut.

Sos toffi: 300 gr cukru, 300 ml wody, 100 ml śmietany i 30% 100 gr masła

  • 300 ml przegotowanej wody wymieszaj z 300 gr cukru, doprowadź do wrzenia i gotuj do czasu, gdy cukier się z karmelizuje i będzie miał kolor średnio brązowy, wtedy wlej 100 ml śmietany i wrzuć 100 gr masła. Pozostaw na ogniu około minuty dłużej.
  • Ciasto pokrój na kawałki i polej ciepłym sosem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix