zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Delikatne gołąbki duszone w piwie i świeżych pomidorach ze śmietaną

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
uczta smakosza
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis z "Dzień dobry TVN"
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: http://ucztasmakosza.blog.pl/Delikatne gołąbki duszone w piwie i świeżych pomidorach ze śmietaną

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 1/2 kg chudego mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml jasnego piwa
  • 200 ml śmietany (12% lub 18% do zup i sosów)
  • 5 plastrów boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 świeże pomidory
  • 2 worki białego ryżu
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • do smaku sól i pieprz
0
7

Sposób przygotowania:

  • Kapustę parzymy we wrzątku w celu zdjęcia z niej liści. Na patelnie wrzucamy skrojony w kostkę boczek, smażymy 5 minut do momentu wytopienia odrobiny tłuszczu, następnie dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone i dusimy do miękkości (ok. 20 minut).
  • Ryż gotujemy tak aby był lekko sprężysty. Do dużego naczynia wsypujemy ugotowany ryż i podsmażone mięso z cebulą i boczkiem.
  • Następnie wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do liści kapusty i zwijamy. Rozgrzewamy na patelni olej i na wysokim ogniu obsmażamy gołąbki po 1 minucie z każdej strony, tak aby uzyskały piękny złoty kolor. Będziemy jeszcze potrzebować kilku parzonych liści kapusty do wyłożenia garnka, w którym udusimy nasze gołąbki.
  • Następną czynnością jest przygotowanie rondla, w którym udusimy nasze gołąbki. Na dno rondla wlewamy 2 łyżki oleju i wykładamy parzonymi liśćmi kapusty.
  • Na liściach kapusty układamy obsmażone wcześniej gołąbki i zalewamy piwem oraz kładziemy na wierzch 1 łyżkę masła i dusimy pod przykryciem ok 15 minut na średnim ogniu.
  • Po tym czasie dodajemy na wierzch obrane ze skórki i skrojone w drobną kostkę pomidory, które posypujemy solą i pieprzem i znów dusimy 20 minut.
  • Następnie wlewamy na wierzch śmietanę i wsypujemy posiekany koperek, przykrywamy i znów dusimy na ogniu 15 minut. Gotowe gołąbki wyciągamy na talerz i polewamy sosem powstałym w wyniku połączenia śmietany, pomidorów i koperku.
  • Proszę pamiętać aby w trakcie duszenia nie mieszać gołąbków ponieważ ulegną zniszczeniu.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dobre ale mogły by być lepsze

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wygląda przepięknie. Ciekawe jak smakuje :-)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          tvnpix