zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Delikatne gołąbki duszone w piwie i świeżych pomidorach ze śmietaną

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
uczta smakosza
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis z "Dzień dobry TVN"
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://ucztasmakosza.blog.pl/Delikatne gołąbki duszone w piwie i świeżych pomidorach ze śmietaną

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 1/2 kg chudego mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml jasnego piwa
  • 200 ml śmietany (12% lub 18% do zup i sosów)
  • 5 plastrów boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 świeże pomidory
  • 2 worki białego ryżu
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • do smaku sól i pieprz
0
7

Sposób przygotowania:

  • Kapustę parzymy we wrzątku w celu zdjęcia z niej liści. Na patelnie wrzucamy skrojony w kostkę boczek, smażymy 5 minut do momentu wytopienia odrobiny tłuszczu, następnie dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone i dusimy do miękkości (ok. 20 minut).
  • Ryż gotujemy tak aby był lekko sprężysty. Do dużego naczynia wsypujemy ugotowany ryż i podsmażone mięso z cebulą i boczkiem.
  • Następnie wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do liści kapusty i zwijamy. Rozgrzewamy na patelni olej i na wysokim ogniu obsmażamy gołąbki po 1 minucie z każdej strony, tak aby uzyskały piękny złoty kolor. Będziemy jeszcze potrzebować kilku parzonych liści kapusty do wyłożenia garnka, w którym udusimy nasze gołąbki.
  • Następną czynnością jest przygotowanie rondla, w którym udusimy nasze gołąbki. Na dno rondla wlewamy 2 łyżki oleju i wykładamy parzonymi liśćmi kapusty.
  • Na liściach kapusty układamy obsmażone wcześniej gołąbki i zalewamy piwem oraz kładziemy na wierzch 1 łyżkę masła i dusimy pod przykryciem ok 15 minut na średnim ogniu.
  • Po tym czasie dodajemy na wierzch obrane ze skórki i skrojone w drobną kostkę pomidory, które posypujemy solą i pieprzem i znów dusimy 20 minut.
  • Następnie wlewamy na wierzch śmietanę i wsypujemy posiekany koperek, przykrywamy i znów dusimy na ogniu 15 minut. Gotowe gołąbki wyciągamy na talerz i polewamy sosem powstałym w wyniku połączenia śmietany, pomidorów i koperku.
  • Proszę pamiętać aby w trakcie duszenia nie mieszać gołąbków ponieważ ulegną zniszczeniu.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dobre ale mogły by być lepsze

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wygląda przepięknie. Ciekawe jak smakuje :-)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          tvnpix