zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Delikatne gołąbki duszone w piwie i świeżych pomidorach ze śmietaną

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
uczta smakosza
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis z "Dzień dobry TVN"
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: http://ucztasmakosza.blog.pl/Delikatne gołąbki duszone w piwie i świeżych pomidorach ze śmietaną

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 1/2 kg chudego mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml jasnego piwa
  • 200 ml śmietany (12% lub 18% do zup i sosów)
  • 5 plastrów boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 świeże pomidory
  • 2 worki białego ryżu
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • do smaku sól i pieprz
0
7

Sposób przygotowania:

  • Kapustę parzymy we wrzątku w celu zdjęcia z niej liści. Na patelnie wrzucamy skrojony w kostkę boczek, smażymy 5 minut do momentu wytopienia odrobiny tłuszczu, następnie dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone i dusimy do miękkości (ok. 20 minut).
  • Ryż gotujemy tak aby był lekko sprężysty. Do dużego naczynia wsypujemy ugotowany ryż i podsmażone mięso z cebulą i boczkiem.
  • Następnie wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do liści kapusty i zwijamy. Rozgrzewamy na patelni olej i na wysokim ogniu obsmażamy gołąbki po 1 minucie z każdej strony, tak aby uzyskały piękny złoty kolor. Będziemy jeszcze potrzebować kilku parzonych liści kapusty do wyłożenia garnka, w którym udusimy nasze gołąbki.
  • Następną czynnością jest przygotowanie rondla, w którym udusimy nasze gołąbki. Na dno rondla wlewamy 2 łyżki oleju i wykładamy parzonymi liśćmi kapusty.
  • Na liściach kapusty układamy obsmażone wcześniej gołąbki i zalewamy piwem oraz kładziemy na wierzch 1 łyżkę masła i dusimy pod przykryciem ok 15 minut na średnim ogniu.
  • Po tym czasie dodajemy na wierzch obrane ze skórki i skrojone w drobną kostkę pomidory, które posypujemy solą i pieprzem i znów dusimy 20 minut.
  • Następnie wlewamy na wierzch śmietanę i wsypujemy posiekany koperek, przykrywamy i znów dusimy na ogniu 15 minut. Gotowe gołąbki wyciągamy na talerz i polewamy sosem powstałym w wyniku połączenia śmietany, pomidorów i koperku.
  • Proszę pamiętać aby w trakcie duszenia nie mieszać gołąbków ponieważ ulegną zniszczeniu.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dobre ale mogły by być lepsze

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wygląda przepięknie. Ciekawe jak smakuje :-)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          tvnpix