zamknij

Delikatny krem z selera

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu:
Rozgrzewa i syci
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Delikatny krem z selera

Składniki

  • 1 średni seler korzeniowy
  • 6-8 łodyg selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • 50 g serka topionego emmentaler
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina pieprzu
  • do smaku sól
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Selera korzeniowego obierz i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
  • Selera naciowego dokładnie umyj i pokrój na centymetrowe kawałki.
  • Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę drobno siekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę.
  • Kiedy cebula się lekko zeszkli dodaj oba rodzaje selera i podsmaż wszystko razem kilka minut.
  • Dodaj zawartość patelni do gorącego bulionu, stopniowo dodawaj również śmietanę cały czas mieszając.
  • Dodaj serek topiony, przykryj i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Na koniec dopraw krem przyprawami.
  • Przed podaniem dekoruj listkami selera naciowego i posyp pokruszonym serem pleśniowym.
  • Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix