zamknij

Delikatny krem z selera

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu:
Rozgrzewa i syci
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: hercik17Delikatny krem z selera

Składniki

  • 1 średni seler korzeniowy
  • 6-8 łodyg selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • 50 g serka topionego emmentaler
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina pieprzu
  • do smaku sól
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Selera korzeniowego obierz i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
  • Selera naciowego dokładnie umyj i pokrój na centymetrowe kawałki.
  • Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę drobno siekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę.
  • Kiedy cebula się lekko zeszkli dodaj oba rodzaje selera i podsmaż wszystko razem kilka minut.
  • Dodaj zawartość patelni do gorącego bulionu, stopniowo dodawaj również śmietanę cały czas mieszając.
  • Dodaj serek topiony, przykryj i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Na koniec dopraw krem przyprawami.
  • Przed podaniem dekoruj listkami selera naciowego i posyp pokruszonym serem pleśniowym.
  • Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix