zamknij

Delikatny krem z selera

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu:
Rozgrzewa i syci
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Delikatny krem z selera

Składniki

  • 1 średni seler korzeniowy
  • 6-8 łodyg selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • 50 g serka topionego emmentaler
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina pieprzu
  • do smaku sól
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Selera korzeniowego obierz i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
  • Selera naciowego dokładnie umyj i pokrój na centymetrowe kawałki.
  • Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę drobno siekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę.
  • Kiedy cebula się lekko zeszkli dodaj oba rodzaje selera i podsmaż wszystko razem kilka minut.
  • Dodaj zawartość patelni do gorącego bulionu, stopniowo dodawaj również śmietanę cały czas mieszając.
  • Dodaj serek topiony, przykryj i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Na koniec dopraw krem przyprawami.
  • Przed podaniem dekoruj listkami selera naciowego i posyp pokruszonym serem pleśniowym.
  • Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix