Delikatny krem z selera
Przepis
zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
hercik17
Rozgrzewa i syci
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 średni seler korzeniowy
- 6-8 łodyg selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 1 średni ziemniak
- 500 ml bulionu drobiowego
- 125 ml śmietanki 30%
- 10 dag sera z niebieską pleśnią
- 50 g serka topionego emmentaler
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina pieprzu
- do smaku sól
0
2
Sposób przygotowania:
- Selera korzeniowego obierz i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
- Selera naciowego dokładnie umyj i pokrój na centymetrowe kawałki.
- Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę drobno siekaj.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę.
- Kiedy cebula się lekko zeszkli dodaj oba rodzaje selera i podsmaż wszystko razem kilka minut.
- Dodaj zawartość patelni do gorącego bulionu, stopniowo dodawaj również śmietanę cały czas mieszając.
- Dodaj serek topiony, przykryj i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dopraw krem przyprawami.
- Przed podaniem dekoruj listkami selera naciowego i posyp pokruszonym serem pleśniowym.
- Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.