zamknij

Deser z dzikiego ryżu

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Ryż na słodko
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSDeser z dzikiego ryżu

Składniki

  • 500 ml mleka krowiego (albo migdałowego, sojowego)
  • 100 g dzikiego ryżu
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki yropu klonowego lub cukru trzcinowego
  • 4 krążki ananasa
  • 1 wanilia
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Podgrzej mleko.
  • Ryż najlepiej zmiel wstępnie w młynku do kawy i wsyp do mleka, albo gotuj w całości w mleku, pod koniec gotowania dodając odrobinę wody.
  • Zetrzyj skórkę cytrynową do gotującego się ryżu, dodać sól, wanilię wyjętą ze strączka nożem oraz cynamon.
  • Gotuj około 15 minut cały czas mieszając.
  • Pod koniec gotowania dodaj cukier trzcinowy albo syrop klonowy.
  • Podawaj w miseczkach, dekorując pokrojonym w kostkę ananasem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix