zamknij

Deser z kulek tapioki i mleka kokosowego

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z dodatkiem owoców liczi
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Deser z kulek tapioki i mleka kokosowego
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia tajska Przemysława Salety

Składniki

  • 1 szklanka małych perełek tapioki
  • 2 litry wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki  syropu trzcinowego
  •  owoce liczi
  • 2 owoce mango
  • 1 limonka
  • 1 laska wanilii
  •  czerwony barwnik spożywczy
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Perełki tapioki namocz kilka godzin w wodzie.
  • Następnie gotuj na małym ogniu w 2l wody, aż staną się przezroczyste, bardzo często mieszając. Na koniec przecedź przez durszlak i przelej zimną wodą.
  • Mieszaj z 2 kroplami barwnika spożywczego i ostudź.
  • Mango obierz i oddziel miąższ od pestek, a następnie miksuj na gęstą pastę z sokiem z limonki.
  • Mleko kokosowe mieszaj z sokiem z liczi w proporcjach 1:1, dosłódź syropem cukrowym i odstaw na bok.
  • Podaj w następujący sposób: do miseczki deserowej włóż kilka łyżek kulek liczi, wlej mleko kokosowe z sokiem z liczi, aby tylko przykryło kulki, a na wierzchu ułóż warstwę musu z mango, włóż kilka owoców liczi, i niezwłocznie podawaj.
  • Aby danie smakowało najlepiej wszystkie składniki powinny być schłodzone przed podaniem.

Autor: Przemysła Salata i Michał Kurek (uczestnik programu "Ugotowani").

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix