zamknij

Deser z kulek tapioki i mleka kokosowego

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z dodatkiem owoców liczi
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Deser z kulek tapioki i mleka kokosowego
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia tajska Przemysława Salety

Składniki

  • 1 szklanka małych perełek tapioki
  • 2 litry wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki  syropu trzcinowego
  •  owoce liczi
  • 2 owoce mango
  • 1 limonka
  • 1 laska wanilii
  •  czerwony barwnik spożywczy
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Perełki tapioki namocz kilka godzin w wodzie.
  • Następnie gotuj na małym ogniu w 2l wody, aż staną się przezroczyste, bardzo często mieszając. Na koniec przecedź przez durszlak i przelej zimną wodą.
  • Mieszaj z 2 kroplami barwnika spożywczego i ostudź.
  • Mango obierz i oddziel miąższ od pestek, a następnie miksuj na gęstą pastę z sokiem z limonki.
  • Mleko kokosowe mieszaj z sokiem z liczi w proporcjach 1:1, dosłódź syropem cukrowym i odstaw na bok.
  • Podaj w następujący sposób: do miseczki deserowej włóż kilka łyżek kulek liczi, wlej mleko kokosowe z sokiem z liczi, aby tylko przykryło kulki, a na wierzchu ułóż warstwę musu z mango, włóż kilka owoców liczi, i niezwłocznie podawaj.
  • Aby danie smakowało najlepiej wszystkie składniki powinny być schłodzone przed podaniem.

Autor: Przemysła Salata i Michał Kurek (uczestnik programu "Ugotowani").

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix