zamknij

Deser z kulek tapioki i mleka kokosowego

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z dodatkiem owoców liczi
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Deser z kulek tapioki i mleka kokosowego
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia tajska Przemysława Salety

Składniki

  • 1 szklanka małych perełek tapioki
  • 2 litry wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki  syropu trzcinowego
  •  owoce liczi
  • 2 owoce mango
  • 1 limonka
  • 1 laska wanilii
  •  czerwony barwnik spożywczy
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Perełki tapioki namocz kilka godzin w wodzie.
  • Następnie gotuj na małym ogniu w 2l wody, aż staną się przezroczyste, bardzo często mieszając. Na koniec przecedź przez durszlak i przelej zimną wodą.
  • Mieszaj z 2 kroplami barwnika spożywczego i ostudź.
  • Mango obierz i oddziel miąższ od pestek, a następnie miksuj na gęstą pastę z sokiem z limonki.
  • Mleko kokosowe mieszaj z sokiem z liczi w proporcjach 1:1, dosłódź syropem cukrowym i odstaw na bok.
  • Podaj w następujący sposób: do miseczki deserowej włóż kilka łyżek kulek liczi, wlej mleko kokosowe z sokiem z liczi, aby tylko przykryło kulki, a na wierzchu ułóż warstwę musu z mango, włóż kilka owoców liczi, i niezwłocznie podawaj.
  • Aby danie smakowało najlepiej wszystkie składniki powinny być schłodzone przed podaniem.

Autor: Przemysła Salata i Michał Kurek (uczestnik programu "Ugotowani").

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix