Deser z kulek tapioki i mleka kokosowego
Przepis
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcjiZ dodatkiem owoców liczi
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 szklanka małych perełek tapioki
- 2 litry wody
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu trzcinowego
- owoce liczi
- 2 owoce mango
- 1 limonka
- 1 laska wanilii
- czerwony barwnik spożywczy
0
0
Sposób przygotowania:
- Perełki tapioki namocz kilka godzin w wodzie.
- Następnie gotuj na małym ogniu w 2l wody, aż staną się przezroczyste, bardzo często mieszając. Na koniec przecedź przez durszlak i przelej zimną wodą.
- Mieszaj z 2 kroplami barwnika spożywczego i ostudź.
- Mango obierz i oddziel miąższ od pestek, a następnie miksuj na gęstą pastę z sokiem z limonki.
- Mleko kokosowe mieszaj z sokiem z liczi w proporcjach 1:1, dosłódź syropem cukrowym i odstaw na bok.
- Podaj w następujący sposób: do miseczki deserowej włóż kilka łyżek kulek liczi, wlej mleko kokosowe z sokiem z liczi, aby tylko przykryło kulki, a na wierzchu ułóż warstwę musu z mango, włóż kilka owoców liczi, i niezwłocznie podawaj.
- Aby danie smakowało najlepiej wszystkie składniki powinny być schłodzone przed podaniem.
Autor: Przemysła Salata i Michał Kurek (uczestnik programu "Ugotowani").
Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.