zamknij

Deser z nektarynkami i lawendą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Prowansalski przysmak od Pascala Brodnickiego
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNDeser z nektatynkami i lawendą

Składniki

  • 10 nektarynek pokrojonych w ćwiartki (lub 1 duże mango lub brzoskwinie)
  •  prażone płatki migdałów pokruszone w moździerzu
  • 6 pokruszonych ciasteczek maślanych
  •  miód lawendowy
  • 2 łyżeczki kwiatów lawendy
  • 150 g sera mascarpone
  • 1/3 szklanki śmietany
  •  oliwa z oliwek
  •  masło
  • łyżeczka cukru waniliowego
0
0
  • Do rozgrzanej na patelni oliwy  z oliwek z dwoma łyżkami masła dodaj 2 – 3 łyżki miodu lawendowego. Wymieszaj. Wrzuć morele. Dokładnie wymieszaj z tłuszczem i miodem.
  • Nektarynki smaż. Czas smażenia zależy od stopnia dojrzałości owoców. Wyłącz ogień pod patelnią i dorzuć szczyptę kwiatów lawendy. Dokładnie wszystko przemieszaj.
  • Na dno ładnego słoika lub  przezroczystej szklanki, wsyp równą warstwę ciasteczek maślanych. Na nich połóż nektarynki.  Kolejną warstwę zrób z pokruszonych migdałów. Wszystko polej łyżką tłuszczu z miodem, który został na patelni.
  • Układaj warstwy, aż słoik będzie do połowy wypełniony.
  • Do serka mascarpone dolej odrobinę śmietany i dodaj szczyptę cukru waniliowego. Wymieszaj całość.
  • Ułóż serowo – śmietankową masę w słoiki i znowu oprósz ciasteczkami. Dokończ układanie warstw tak, żeby ostatnią była ta z sera i śmietany.
  • Udekoruj deser gałązką świeżej lub suszonej lawendy. Przysmak można zjeść od razu lub wstawić do lodówki. Bon apetit!

Rady:
Do tego deseru możesz użyć różne owoce. Pascal poleca brzoskwinie. Żeby najłatwiej oddzielić morelę od pestki, przekrój ją małym nożem na około. Potem przekręć dwie połówki owocu w przeciwnym kierunku i wyjmij pestkę. Płatki migdałów praż na patelni bez tłuszczu. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Żeby masło się nie przypaliło, najpierw rozgrzej na patelni oliwę, a dopiero później dodaj masło. Jeśli nie przepadasz za smakiem lub zapachem lawendy, zastąp ją świeżym rozmarynem.

Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix