zamknij

Deser z nektarynkami i lawendą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Prowansalski przysmak od Pascala Brodnickiego
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNDeser z nektatynkami i lawendą

Składniki

  • 10 nektarynek pokrojonych w ćwiartki (lub 1 duże mango lub brzoskwinie)
  •  prażone płatki migdałów pokruszone w moździerzu
  • 6 pokruszonych ciasteczek maślanych
  •  miód lawendowy
  • 2 łyżeczki kwiatów lawendy
  • 150 g sera mascarpone
  • 1/3 szklanki śmietany
  •  oliwa z oliwek
  •  masło
  • łyżeczka cukru waniliowego
0
0
  • Do rozgrzanej na patelni oliwy  z oliwek z dwoma łyżkami masła dodaj 2 – 3 łyżki miodu lawendowego. Wymieszaj. Wrzuć morele. Dokładnie wymieszaj z tłuszczem i miodem.
  • Nektarynki smaż. Czas smażenia zależy od stopnia dojrzałości owoców. Wyłącz ogień pod patelnią i dorzuć szczyptę kwiatów lawendy. Dokładnie wszystko przemieszaj.
  • Na dno ładnego słoika lub  przezroczystej szklanki, wsyp równą warstwę ciasteczek maślanych. Na nich połóż nektarynki.  Kolejną warstwę zrób z pokruszonych migdałów. Wszystko polej łyżką tłuszczu z miodem, który został na patelni.
  • Układaj warstwy, aż słoik będzie do połowy wypełniony.
  • Do serka mascarpone dolej odrobinę śmietany i dodaj szczyptę cukru waniliowego. Wymieszaj całość.
  • Ułóż serowo – śmietankową masę w słoiki i znowu oprósz ciasteczkami. Dokończ układanie warstw tak, żeby ostatnią była ta z sera i śmietany.
  • Udekoruj deser gałązką świeżej lub suszonej lawendy. Przysmak można zjeść od razu lub wstawić do lodówki. Bon apetit!

Rady:
Do tego deseru możesz użyć różne owoce. Pascal poleca brzoskwinie. Żeby najłatwiej oddzielić morelę od pestki, przekrój ją małym nożem na około. Potem przekręć dwie połówki owocu w przeciwnym kierunku i wyjmij pestkę. Płatki migdałów praż na patelni bez tłuszczu. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Żeby masło się nie przypaliło, najpierw rozgrzej na patelni oliwę, a dopiero później dodaj masło. Jeśli nie przepadasz za smakiem lub zapachem lawendy, zastąp ją świeżym rozmarynem.

Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix