zamknij

Deser z nektarynkami i lawendą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Prowansalski przysmak od Pascala Brodnickiego
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNDeser z nektatynkami i lawendą

Składniki

  • 10 nektarynek pokrojonych w ćwiartki (lub 1 duże mango lub brzoskwinie)
  •  prażone płatki migdałów pokruszone w moździerzu
  • 6 pokruszonych ciasteczek maślanych
  •  miód lawendowy
  • 2 łyżeczki kwiatów lawendy
  • 150 g sera mascarpone
  • 1/3 szklanki śmietany
  •  oliwa z oliwek
  •  masło
  • łyżeczka cukru waniliowego
0
0
  • Do rozgrzanej na patelni oliwy  z oliwek z dwoma łyżkami masła dodaj 2 – 3 łyżki miodu lawendowego. Wymieszaj. Wrzuć morele. Dokładnie wymieszaj z tłuszczem i miodem.
  • Nektarynki smaż. Czas smażenia zależy od stopnia dojrzałości owoców. Wyłącz ogień pod patelnią i dorzuć szczyptę kwiatów lawendy. Dokładnie wszystko przemieszaj.
  • Na dno ładnego słoika lub  przezroczystej szklanki, wsyp równą warstwę ciasteczek maślanych. Na nich połóż nektarynki.  Kolejną warstwę zrób z pokruszonych migdałów. Wszystko polej łyżką tłuszczu z miodem, który został na patelni.
  • Układaj warstwy, aż słoik będzie do połowy wypełniony.
  • Do serka mascarpone dolej odrobinę śmietany i dodaj szczyptę cukru waniliowego. Wymieszaj całość.
  • Ułóż serowo – śmietankową masę w słoiki i znowu oprósz ciasteczkami. Dokończ układanie warstw tak, żeby ostatnią była ta z sera i śmietany.
  • Udekoruj deser gałązką świeżej lub suszonej lawendy. Przysmak można zjeść od razu lub wstawić do lodówki. Bon apetit!

Rady:
Do tego deseru możesz użyć różne owoce. Pascal poleca brzoskwinie. Żeby najłatwiej oddzielić morelę od pestki, przekrój ją małym nożem na około. Potem przekręć dwie połówki owocu w przeciwnym kierunku i wyjmij pestkę. Płatki migdałów praż na patelni bez tłuszczu. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Żeby masło się nie przypaliło, najpierw rozgrzej na patelni oliwę, a dopiero później dodaj masło. Jeśli nie przepadasz za smakiem lub zapachem lawendy, zastąp ją świeżym rozmarynem.

Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix