zamknij

Deserowe ciasteczka gryczane

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Z kremem czekoladowo-śliwkowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Tandemdeserowe ciasteczka gryczane

Składniki

  • 120 g  mąki gryczanej
  • 80 g  mąki ryżowej
  • 150 g  masła
  • 3 torebki  cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki  cynamonu
  • 250 ml  śmietanki
  • 250 g  rozdrobnionej gorzkiej czekolady
  • 1/2 saszetki  glukozy
  • 100 g  suszonych śliwek
0
1

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj krem: najpierw zmiksuj śliwki na gładką masę.
  • Następnie podgrzej w rondlu (ale nie gotuj!) Śmietankę, dodaj glukozę i wymieszaj, aby dokładnie się rozpuściła.
  • Połamaną czekoladę włóż do miski, i zalej podgrzaną śmietanką cały czas energicznie mieszając aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  • Do kremu dodaj mus ze śliwek i delikatnie wymieszaj. Masę należy schłodzić, aż stęzeje.
  • Teraz możesz zabrac się za przygotowanie ciastek. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st c
  • W tym czasie połącz razem wszystkie składniki i i zagnieć ciasto.
  • Uformuj ciasto w długi walec i pokrój na plastry o grubości około 1 cm
  • Możesz uzyć także foremek do nadania ciastkom ulubionego kształtu - wtedy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wycinaj kształty foremką (gdyby ciasto za bardzo się kleiło, możesz schłodzić je nieco w lodówce przez około 30 minut).
  • Gotowe krążki poukładaj na blasze wyłożonej pergaminem i piecz około 10 minut aż ciastka się zrumienią.
  • Ciastka serwuj przełożone kremem czekoladowo- śliwkowym.

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Moja córka z pewnością ucieszy się z ciasteczek, bo do tej pory jej deseru ograniczały się do sernika.
Dziękuję za przepis. Bożena z Krakowa

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      tvnpix