zamknij

Deserowe ciasteczka gryczane

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Z kremem czekoladowo-śliwkowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Tandemdeserowe ciasteczka gryczane

Składniki

  • 120 g  mąki gryczanej
  • 80 g  mąki ryżowej
  • 150 g  masła
  • 3 torebki  cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki  cynamonu
  • 250 ml  śmietanki
  • 250 g  rozdrobnionej gorzkiej czekolady
  • 1/2 saszetki  glukozy
  • 100 g  suszonych śliwek
0
1

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj krem: najpierw zmiksuj śliwki na gładką masę.
  • Następnie podgrzej w rondlu (ale nie gotuj!) Śmietankę, dodaj glukozę i wymieszaj, aby dokładnie się rozpuściła.
  • Połamaną czekoladę włóż do miski, i zalej podgrzaną śmietanką cały czas energicznie mieszając aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  • Do kremu dodaj mus ze śliwek i delikatnie wymieszaj. Masę należy schłodzić, aż stęzeje.
  • Teraz możesz zabrac się za przygotowanie ciastek. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st c
  • W tym czasie połącz razem wszystkie składniki i i zagnieć ciasto.
  • Uformuj ciasto w długi walec i pokrój na plastry o grubości około 1 cm
  • Możesz uzyć także foremek do nadania ciastkom ulubionego kształtu - wtedy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wycinaj kształty foremką (gdyby ciasto za bardzo się kleiło, możesz schłodzić je nieco w lodówce przez około 30 minut).
  • Gotowe krążki poukładaj na blasze wyłożonej pergaminem i piecz około 10 minut aż ciastka się zrumienią.
  • Ciastka serwuj przełożone kremem czekoladowo- śliwkowym.

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Moja córka z pewnością ucieszy się z ciasteczek, bo do tej pory jej deseru ograniczały się do sernika.
Dziękuję za przepis. Bożena z Krakowa

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      tvnpix