zamknij

Dietetyczna szarlotka na cieście migdałowym

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Dietetyczna przekąska
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsSzarlotka na cieście migdałowym

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej graham
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 4 łyżki chudej śmietany
  • 5 łyżek syropu z agawy (3 łyżki do ciasta)
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • garstka  suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść płatków migdałowych
  • 5 jabłek ligoli
0
2

Sposób przygotowania:

  • Składniki ciasta (mąka,migdały,śmietana,3 łyżki syropu z agawy,masło,sól) zagnieć, a następnie odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  • Jabłka obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i na malutkim ogniu razem z syropem gotuj aż staną się miękkie.
  • Następnie wymieszaj z suszoną żurawiną. Schłodzone ciasto dziel na dwie części i jedną z nich cienko rozwałkuj podsypując delikatnie mąką. Rozwałkowanym ciastem wyłóż przykrytą papierem do pieczenia formę do ciasta i wstaw do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika.
  • Piecz aż ciasto się lekko przyrumieni (ok. 10 minut). Następnie ciasto wyjmij, posyp cienką warstwą cynamonu, nałóż lekko przestudzone jabłka i przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posyp płatkami migdałowymi i włóż ponownie do piekarnika na ok. 30 minut.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszności i te migdały..., mniam, w tym roku robiłam domowy mus do szarlotek(,kuchnia lidla,), przepis na pewno wypróbuję :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ciekawy przepis, ale nie mogę znaleźć syropu z agawy. Można go zastąpić jakimś innym? W sklepach są dostępne gęste syropy owocowe, ale z agawy ciężko mi znaleźć. Może być malinowy albo żurawinowy, typu paola, albo jakiś inny?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Syrop z agawy jest dostępny np. w Rossmanie.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Tatar ze śledzia
              Przepis 13

              Tatar ze śledzia

              Rybna poezja na kromce pumpernikla

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Chleb orzechowy Przepis 112

              Chleb orzechowy

              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

              Włoska potrawa w polskim wydaniu

              tvnpix