zamknij

Dietetyczna szarlotka na cieście migdałowym

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Dietetyczna przekąska
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: DDTVN/East NewsSzarlotka na cieście migdałowym

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej graham
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 4 łyżki chudej śmietany
  • 5 łyżek syropu z agawy (3 łyżki do ciasta)
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • garstka  suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść płatków migdałowych
  • 5 jabłek ligoli
0
2

Sposób przygotowania:

  • Składniki ciasta (mąka,migdały,śmietana,3 łyżki syropu z agawy,masło,sól) zagnieć, a następnie odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  • Jabłka obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i na malutkim ogniu razem z syropem gotuj aż staną się miękkie.
  • Następnie wymieszaj z suszoną żurawiną. Schłodzone ciasto dziel na dwie części i jedną z nich cienko rozwałkuj podsypując delikatnie mąką. Rozwałkowanym ciastem wyłóż przykrytą papierem do pieczenia formę do ciasta i wstaw do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika.
  • Piecz aż ciasto się lekko przyrumieni (ok. 10 minut). Następnie ciasto wyjmij, posyp cienką warstwą cynamonu, nałóż lekko przestudzone jabłka i przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posyp płatkami migdałowymi i włóż ponownie do piekarnika na ok. 30 minut.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszności i te migdały..., mniam, w tym roku robiłam domowy mus do szarlotek(,kuchnia lidla,), przepis na pewno wypróbuję :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ciekawy przepis, ale nie mogę znaleźć syropu z agawy. Można go zastąpić jakimś innym? W sklepach są dostępne gęste syropy owocowe, ale z agawy ciężko mi znaleźć. Może być malinowy albo żurawinowy, typu paola, albo jakiś inny?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Syrop z agawy jest dostępny np. w Rossmanie.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

              Włoska potrawa w polskim wydaniu

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Szaszłyki wyborne Przepis 59

              Szaszłyki wyborne

              Nie tylko na sezon grillowy

              tvnpix