zamknij

Dietetyczne ciasteczka jaglano - amarantusowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | kasza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Na diecie też można jeść ciastka!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaDietetyczne ciasteczka jaglano - amarantusowe

Składniki

  • 120 g ugotowanej, ostudzonej kaszy jaglanej
  • 40 g poppingu z nasion amarantusa
  • 10 g sezamu
  • 20 g pestek dyni (można zastąpić żurawiną, pestkami słonecznika, orzechami włoskimi itp.)
  • 50 g miodu naturalnego
  • 15 g oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z drugiego tłoczenia)
  • 4 g soku z cytryny (niepełna łyżka)
0
0
  • Do miski przełóż ugotowaną kaszę jaglaną (najlepsza jest taka, która ugotowana była dzień wcześniej i trochę przeschła), dodaj pozostałe składniki, wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st C (grzałka dolna + górna, bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z powstałej masy uformuj ok. 8 – 9 kulek (każda ok. 28 g). Następnie kulkę z masy ułóż na papierze do pieczenia i lekko rozgnieć dłonią, aby powstało okrągłe ciasteczko.
  • Piecz ok. 25 – 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasteczka w środku do całkowitego ostygnięcia.
  • Smakują wybornie z jaśminową herbatą i słupkami młodej marchewki!
  • Z przepisu powstaje 8-9 ciasteczek.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix