zamknij

Dietetyczne ciasteczka jaglano - amarantusowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | kasza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Na diecie też można jeść ciastka!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaDietetyczne ciasteczka jaglano - amarantusowe

Składniki

  • 120 g ugotowanej, ostudzonej kaszy jaglanej
  • 40 g poppingu z nasion amarantusa
  • 10 g sezamu
  • 20 g pestek dyni (można zastąpić żurawiną, pestkami słonecznika, orzechami włoskimi itp.)
  • 50 g miodu naturalnego
  • 15 g oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z drugiego tłoczenia)
  • 4 g soku z cytryny (niepełna łyżka)
0
0
  • Do miski przełóż ugotowaną kaszę jaglaną (najlepsza jest taka, która ugotowana była dzień wcześniej i trochę przeschła), dodaj pozostałe składniki, wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st C (grzałka dolna + górna, bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z powstałej masy uformuj ok. 8 – 9 kulek (każda ok. 28 g). Następnie kulkę z masy ułóż na papierze do pieczenia i lekko rozgnieć dłonią, aby powstało okrągłe ciasteczko.
  • Piecz ok. 25 – 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasteczka w środku do całkowitego ostygnięcia.
  • Smakują wybornie z jaśminową herbatą i słupkami młodej marchewki!
  • Z przepisu powstaje 8-9 ciasteczek.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix