zamknij

Dietetyczne ciasteczka jaglano - amarantusowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | kasza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Na diecie też można jeść ciastka!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaDietetyczne ciasteczka jaglano - amarantusowe

Składniki

  • 120 g ugotowanej, ostudzonej kaszy jaglanej
  • 40 g poppingu z nasion amarantusa
  • 10 g sezamu
  • 20 g pestek dyni (można zastąpić żurawiną, pestkami słonecznika, orzechami włoskimi itp.)
  • 50 g miodu naturalnego
  • 15 g oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z drugiego tłoczenia)
  • 4 g soku z cytryny (niepełna łyżka)
0
0
  • Do miski przełóż ugotowaną kaszę jaglaną (najlepsza jest taka, która ugotowana była dzień wcześniej i trochę przeschła), dodaj pozostałe składniki, wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st C (grzałka dolna + górna, bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z powstałej masy uformuj ok. 8 – 9 kulek (każda ok. 28 g). Następnie kulkę z masy ułóż na papierze do pieczenia i lekko rozgnieć dłonią, aby powstało okrągłe ciasteczko.
  • Piecz ok. 25 – 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasteczka w środku do całkowitego ostygnięcia.
  • Smakują wybornie z jaśminową herbatą i słupkami młodej marchewki!
  • Z przepisu powstaje 8-9 ciasteczek.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix