zamknij

Dietetyczne ciasteczka jaglano - amarantusowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | kasza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Na diecie też można jeść ciastka!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaDietetyczne ciasteczka jaglano - amarantusowe

Składniki

  • 120 g ugotowanej, ostudzonej kaszy jaglanej
  • 40 g poppingu z nasion amarantusa
  • 10 g sezamu
  • 20 g pestek dyni (można zastąpić żurawiną, pestkami słonecznika, orzechami włoskimi itp.)
  • 50 g miodu naturalnego
  • 15 g oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z drugiego tłoczenia)
  • 4 g soku z cytryny (niepełna łyżka)
0
0
  • Do miski przełóż ugotowaną kaszę jaglaną (najlepsza jest taka, która ugotowana była dzień wcześniej i trochę przeschła), dodaj pozostałe składniki, wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st C (grzałka dolna + górna, bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z powstałej masy uformuj ok. 8 – 9 kulek (każda ok. 28 g). Następnie kulkę z masy ułóż na papierze do pieczenia i lekko rozgnieć dłonią, aby powstało okrągłe ciasteczko.
  • Piecz ok. 25 – 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasteczka w środku do całkowitego ostygnięcia.
  • Smakują wybornie z jaśminową herbatą i słupkami młodej marchewki!
  • Z przepisu powstaje 8-9 ciasteczek.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix