zamknij

Dietetyczne kotlety z kurczaka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepis od "Krystian_Kulinarnie"
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Krystian_KulinarnieDietetyczne kotlety z kurczaka i szpinaku

Składniki

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • do smaku sól, pieprz
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 marchewka
  • 1/2 opak. szpinaku mrożonego
  • do smaku koper
0
16

Sposób przygotowania:

  • Szpinak wrzuć do garnka na rozgrzane masło, cały czas mieszając
  • Poczekaj aż zmniejszy swoją obojętność, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i znów zamieszaj kilka razy
  • Zdejmij z gazu do wystudzenia
  • Piersi pokrój w kawałki i zmiel w maszynce do mięsa
  • Przez maszynkę przepuść również cebulę. Do gotowej masy dodaj jeszcze startą marchewkę (na grubych okach), 2 jaja i płatki owsiane
  • Do wymieszanej masy dodaj ostudzony szpinak
  • Całość dopraw solą i pieprzem oraz koprem (można również dodać inne przyprawy wg uznania) Znów dokładnie zamieszaj
  • Formuj małe kotlety i rozkłóż na blaszkę (nie smaruj jej niczym)
  • Piecz w piekarniku przez ok. 20 minut, w 180 stopniach (w połowie pieczenia warto obrócić kotlety na drugą stronę)
Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszne! właśnie się nimi zajadam;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A z czym można podać takie kotleciki?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Fantastyczne, zdrowe i smaczne. Piekarnik ustawiłam na grzałkę góra i dół, a do tego termoobieg 15 min. Użyłam papieru do pieczenia. Dziękuję za ten przepis.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Nie wiedziałam czego się spodziewać, ale efekt był oszałamiający. Przepyszne ;D

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Polecam!
                  W moim studenckim mieszkaniu nie mam piekarnika - więc usmażyłam, i też wyszło bardzo dobre, chociaż pieczone zapewne jest znacznie lepsze.
                  I dodałam troszkę curry. :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Zrobiłam! Nie spodziewałam się, że zdrowe danie może wyjść takie dobre w smaku. Szczególnie, że drób i szpinak to świetne połączenie.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Całkiem dobre ! polecam :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Carpaccio z buraków Kasi Klich
                              Przepis 66

                              Carpaccio z buraków Kasi Klich

                              Wytworna wersja pospolitego warzywa

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy

                              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                              Pizza godna królów

                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                              Kotlety mielone na ostro

                              Nowa wersja znanego dania

                              Harira by Joseph Seeletso
                              Przepis 61

                              Harira by Joseph Seeletso

                              Odrobina Afryki w twojej kuchni

                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                              Włoska potrawa w polskim wydaniu

                              Bruschetta z fasolą
                              Przepis 12

                              Bruschetta z fasolą

                              Specjalność Włochów na przystawkę

                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                              tvnpix