zamknij

Dietetyczny kebab

Przepis

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia turecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
Szybki i prosty przepis na pożywny posiłek - czyli kebab z kurczakiem.
Ugotowałem to!35
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Dietetyczny kebab
Autor: "Rewolucja na talerzu" Kebab z kurczaka z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki mielonego kminu
  • 1 szczypta chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 ogórek
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/8 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka  masła
  • 1  pomidor
  • 6 liści sałaty
  • 1 czerwona sałata
0
43

Sposób przygotowania :

Pokrojonego w paski kurczaka wrzuć do miski, zalej oliwą i sokiem z limonki.  Dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do marynowania na minimum godzinę. Następnie usmaż przez około 5 minut w małej ilości oliwy, na teflonowej patelni. 
Obierz ogórka i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Lekko posól i odstaw na chwilę, aż ogórek puści sok. Następnie odciśnij nadmiar wody. Odciśniętego ogórka  dodaj do jogurtu. Wyciśnij czosnek, dodaj do masy jogurtowo-ogórkowej. Dodaj sól, pieprz i szczyptę kuminu. Wymieszaj i odstaw na godzinę. 
Mąkę rozrób z masłem, solą i wodą. Zagnieć ciasto W razie potrzeby dodaj jeszcze wody – konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostaw na 20 minut. Następnie podziel ciasto na dwie części i z każdej rozwałkuj cienki placek. Podczas wałkowania podsyp mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy. Gotowe placki smaż na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, przewróć je  na drugą stronę.  Nie należy ich za długo smażyć, ponieważ robią się suche i łamliwe. 
Na gotowy placek nakładamy sos tzatzyki, chrupiącą sałatę, plaster pomidora i czerwonej cebuli i zawijamy. 
Tradycyjny kebab ma 1200 kcal, a nasza wersja 600 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

tylko nie kminek, a.kmin rzymski, czyli kumin, po angielsku - cumin.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      baaardzo smaczne, robilam nie raz! :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          w przepisie są 4 łyżki KMINU, a na filmie KUMINU. To jak ?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Kmin rzymsku = KUMIN

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Kamilson92

                  Naprawde świetny przepis, lecz zamiat limonki do marynaty dodałem sok z mandarynki i skórkę z cytryny :) i więcej kurczaka oczywiście ;)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      własnie zrobiłam:-) są naprawde bardzo smaczne. Polecam wszystkim:-)

                      Jolka

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          bombowe! marynata wyszła oryginalna, ale pyszna! na pewno jeszcze zrobię.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              a kurczak to tylko był przelotem?????

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  1
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  hihi:))

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                      Bifeki faszerowane serem feta

                                      Kotlety po grecku

                                      Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                      Grillowany ser halloumi

                                      Najlepszy podany z figami i orzechami

                                      Puszyste ego Przepis 14

                                      Puszyste ego

                                      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                      Pizza godna królów

                                      Atletyczny kurczak Przepis 20

                                      Atletyczny kurczak

                                      Pomysł na lekkie drugie danie

                                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                      Przepis 66

                                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                      tvnpix