zamknij

Dip z duszonych pomidorów

Przepis

sos Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Prażonego słonecznika i czarnych oliwek
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Janek PaszkowskiDip z duszonych pomidorów, prażonego słonecznika i czarnych oliwek

Składniki

  • 1 słoik słoik suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 słoik czarnych oliwek
  • garść nasion słonecznika, podprażonych
  •  oliwa z oliwek
  •  sok z 1/2x cytryny
  •  sól morska
  •  świeżo mielony, czarny pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Suszone pomidory i oliwki posiekaj z grubsza i przełóż do dość sporej miski.
  • Dodaj do nich również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny.
  • Nasiona słonecznika ostrożnie podpraż na suchej patelni. Uważaj, żeby ich nie przypalić, bo zrobią się gorzkie i zepsują smak całego dipu! :)
  • Dodaj do miski z pomidorami.
  • Teraz weź w dłoń blender i zacznij wszystko miksować, stopniowo dolewając do środka oliwę z oliwek.
  • Kiedy całość będzie miała konsystencję gęstej pasty dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
  • Tradycyjnie - przynajmniej na 30 minut, żeby wszystko się przegryzło :)

 

Autor przepisu i zdjęcia: Janek Paszkowski >>> zajrzyj na blog kuchniabasowa.blogspot.com

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

w tytule jest błąd, "suszonych" ma być, nie "duszonych".

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      tvnpix