zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ditali rigati z cukinią i groszkiem w miętowo – cytrynowym sosie i cytrusowym kurczakiem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://kuchareczkagaduleczka.blogspot.com/Ditali rigati z cukinią i groszkiem w miętowo – cytrynowym sosie i cytrusowym kurczakiem

Składniki

  • 400g makaronu Ditali rigati
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 cukinie pokrojone w kawałki
  • 200 g świeżego groszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 łyżka masła Lurpak
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrusowego
0
1

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy groszek, przesmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy około 10 minut. Dorzucamy cukinię, przeprawiamy solą i dusimy około 5 minut.
  • Do malaksera wlewamy 100ml oliwy z oliwek i sok z cytryny, wrzucamy liście mięty, odrobinę soli i czarny pieprz, miksujemy na gładki sos. Wlewamy go do groszku i cukinii, dodajemy masło, mieszamy i zagotowujemy, odstawiamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wkładamy mięso, smażymy na rumiano – około 10 minut, przyprawiamy solą i pieprzem cytrusowym, dolewamy kilka kropel soku z cytryny.
  • Dusimy jeszcze 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do warzyw w sosie miętowym i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz i układamy na wierzchu mięso, ozdabiamy świeżymy liśćmi mięty.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix