zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ditali rigati z cukinią i groszkiem w miętowo – cytrynowym sosie i cytrusowym kurczakiem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://kuchareczkagaduleczka.blogspot.com/Ditali rigati z cukinią i groszkiem w miętowo – cytrynowym sosie i cytrusowym kurczakiem

Składniki

  • 400g makaronu Ditali rigati
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 cukinie pokrojone w kawałki
  • 200 g świeżego groszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 łyżka masła Lurpak
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrusowego
0
1

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy groszek, przesmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy około 10 minut. Dorzucamy cukinię, przeprawiamy solą i dusimy około 5 minut.
  • Do malaksera wlewamy 100ml oliwy z oliwek i sok z cytryny, wrzucamy liście mięty, odrobinę soli i czarny pieprz, miksujemy na gładki sos. Wlewamy go do groszku i cukinii, dodajemy masło, mieszamy i zagotowujemy, odstawiamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wkładamy mięso, smażymy na rumiano – około 10 minut, przyprawiamy solą i pieprzem cytrusowym, dolewamy kilka kropel soku z cytryny.
  • Dusimy jeszcze 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do warzyw w sosie miętowym i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz i układamy na wierzchu mięso, ozdabiamy świeżymy liśćmi mięty.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix