zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ditali rigati z cukinią i groszkiem w miętowo – cytrynowym sosie i cytrusowym kurczakiem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://kuchareczkagaduleczka.blogspot.com/Ditali rigati z cukinią i groszkiem w miętowo – cytrynowym sosie i cytrusowym kurczakiem

Składniki

  • 400g makaronu Ditali rigati
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 cukinie pokrojone w kawałki
  • 200 g świeżego groszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 łyżka masła Lurpak
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrusowego
0
1

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy groszek, przesmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy około 10 minut. Dorzucamy cukinię, przeprawiamy solą i dusimy około 5 minut.
  • Do malaksera wlewamy 100ml oliwy z oliwek i sok z cytryny, wrzucamy liście mięty, odrobinę soli i czarny pieprz, miksujemy na gładki sos. Wlewamy go do groszku i cukinii, dodajemy masło, mieszamy i zagotowujemy, odstawiamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wkładamy mięso, smażymy na rumiano – około 10 minut, przyprawiamy solą i pieprzem cytrusowym, dolewamy kilka kropel soku z cytryny.
  • Dusimy jeszcze 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do warzyw w sosie miętowym i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz i układamy na wierzchu mięso, ozdabiamy świeżymy liśćmi mięty.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix