zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Domowa bagietka z pieczonym rostbefem i karmelizowaną cebulką

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comDomowa bagietka z pieczonym rostbefem i karmelizowaną cebulką

Składniki

  • 600g rostbef
  • 6 sztuk czerwona cebula
  • 400g mąka pszenna
  • 250ml ciepła woda
  • 5 łyżek Masło klasyczne Lurpak
  • 2 łyżki czerwone wino
  • 7g drożdże instant
  • 2 łyżki świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżeczki cukier
  • 2 łyżki oliwa
  • 1 łyżka balsamico
  • gałązka rozmaryn
  • 3 łyżeczki musztarda Dijon
  • 3 łyżki dodatkowa mąka do posypania
  • 3 łyżki sól
0
1

Sposób przygotowania:

  • Na początku zabieramy się za mięso. Ostrym nożem wycinamy błony, kładziemy gałązkę rozmarynu i obwiązujemy w miarę mocno sznurkiem.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżke oliwy i masła i w mocnej temperaturze obsmażamy mięso z każdej strony, żeby w trakcie pieczenia soki pozostały w środku.
  • Mięso mocno nacieramy dużą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni, kładziemy na blachę kawałek papieru do pieczenia i mięso i pieczemy w niskiej temperaturze. Jeżeli macie termometr do mięsa to pieczecie, aż pokaże on około 55 stopni, jak nie to musicie to robić "na dotyk" - im twardsze tym bardziej wypieczone.
  • Taki 600-gramowy kawałek piekł się u mnie około 2 godzin. 400g mąki, drożdże, łyżeczkę soli i cukru wsypujemy do miski i mieszamy.
  • Odpalamy robota z "hakami" albo ręcznie zaczynamy mieszać z dolewaną stopniowo wodą. Jak się wymiesza - dodajemy łyżkę oliwy i jeszcze krótko wyrabiamy.
  • Robimy z ciasta kulę i przekładamy do czystej, wysypanej maką miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Na stolnicy wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, z każdej robimy kulkę i wałkujemy na prostokąt.
  • I teraz najważniejsze składanie: brzegi z krótszego końca lekko zawijamy do środka; potem tak samo z tymi z dłuższego - tylko, że je już składamy do końca i zlepiamy u góry. Odwracamy szwem do stolnicy i rękami utaczamy wałek i rozciagając trzymając rękami za oba końce. Tak robimy z każdym z 3 kawałków ciasta.
  • Na stolnice kładziemy dużą, czystą ścierkę; posypujemy maką i kładziemy nasze bagietki, robiąc między nimi przegrody/falbanki ze scierki. Przykrywamy drugą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piekarnik nagrzewamy na 230. wkładamy blachę z papierem do pieczenia.
  • Bagietki nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach po skosie; przekładamy na blachę a do piekarnika wrzucamy szklankę kostek lodu. Pierwsze 10 minut pieczemy w 230 stopniach na dolnym poziomie, a potem kolejne 15-20 minut na średnim w 200-210 stopniach.
  • Studzimy chwilę na kratce W międzyczasie cebule obieramy, kroimy na piórka. Mieszamy z solą i łyżką cukru. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i na średnim ogniu zaczynamy smażyć cebulę. Mieszamy, żeby się nie przypaliła i czekamy aż zacznie ciemnieć.
  • Dolewamy wino i balsamico. Mieszamy, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu zbrązowienia i lekkiej chrupkości cebuli. Bagietki kroimy w pół długości a następnie wzdłuż i otrzymujemy 6 porcji do "nadziania".
  • Każdy spód smarujemy masłem, nakładamy porcję cebuli, kilka plastrów rostbefu i dodajemy pół łyżeczki musztardy. Przykrywamy i podajemy.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix