zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Domowa bagietka z pieczonym rostbefem i karmelizowaną cebulką

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: przepisy.comDomowa bagietka z pieczonym rostbefem i karmelizowaną cebulką

Składniki

  • 600g rostbef
  • 6 sztuk czerwona cebula
  • 400g mąka pszenna
  • 250ml ciepła woda
  • 5 łyżek Masło klasyczne Lurpak
  • 2 łyżki czerwone wino
  • 7g drożdże instant
  • 2 łyżki świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżeczki cukier
  • 2 łyżki oliwa
  • 1 łyżka balsamico
  • gałązka rozmaryn
  • 3 łyżeczki musztarda Dijon
  • 3 łyżki dodatkowa mąka do posypania
  • 3 łyżki sól
0
1

Sposób przygotowania:

  • Na początku zabieramy się za mięso. Ostrym nożem wycinamy błony, kładziemy gałązkę rozmarynu i obwiązujemy w miarę mocno sznurkiem.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżke oliwy i masła i w mocnej temperaturze obsmażamy mięso z każdej strony, żeby w trakcie pieczenia soki pozostały w środku.
  • Mięso mocno nacieramy dużą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni, kładziemy na blachę kawałek papieru do pieczenia i mięso i pieczemy w niskiej temperaturze. Jeżeli macie termometr do mięsa to pieczecie, aż pokaże on około 55 stopni, jak nie to musicie to robić "na dotyk" - im twardsze tym bardziej wypieczone.
  • Taki 600-gramowy kawałek piekł się u mnie około 2 godzin. 400g mąki, drożdże, łyżeczkę soli i cukru wsypujemy do miski i mieszamy.
  • Odpalamy robota z "hakami" albo ręcznie zaczynamy mieszać z dolewaną stopniowo wodą. Jak się wymiesza - dodajemy łyżkę oliwy i jeszcze krótko wyrabiamy.
  • Robimy z ciasta kulę i przekładamy do czystej, wysypanej maką miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Na stolnicy wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, z każdej robimy kulkę i wałkujemy na prostokąt.
  • I teraz najważniejsze składanie: brzegi z krótszego końca lekko zawijamy do środka; potem tak samo z tymi z dłuższego - tylko, że je już składamy do końca i zlepiamy u góry. Odwracamy szwem do stolnicy i rękami utaczamy wałek i rozciagając trzymając rękami za oba końce. Tak robimy z każdym z 3 kawałków ciasta.
  • Na stolnice kładziemy dużą, czystą ścierkę; posypujemy maką i kładziemy nasze bagietki, robiąc między nimi przegrody/falbanki ze scierki. Przykrywamy drugą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piekarnik nagrzewamy na 230. wkładamy blachę z papierem do pieczenia.
  • Bagietki nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach po skosie; przekładamy na blachę a do piekarnika wrzucamy szklankę kostek lodu. Pierwsze 10 minut pieczemy w 230 stopniach na dolnym poziomie, a potem kolejne 15-20 minut na średnim w 200-210 stopniach.
  • Studzimy chwilę na kratce W międzyczasie cebule obieramy, kroimy na piórka. Mieszamy z solą i łyżką cukru. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i na średnim ogniu zaczynamy smażyć cebulę. Mieszamy, żeby się nie przypaliła i czekamy aż zacznie ciemnieć.
  • Dolewamy wino i balsamico. Mieszamy, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu zbrązowienia i lekkiej chrupkości cebuli. Bagietki kroimy w pół długości a następnie wzdłuż i otrzymujemy 6 porcji do "nadziania".
  • Każdy spód smarujemy masłem, nakładamy porcję cebuli, kilka plastrów rostbefu i dodajemy pół łyżeczki musztardy. Przykrywamy i podajemy.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix