zamknij

Domowe pesto

Przepis

sos Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | zioła Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Do chleba i makaronu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Domowe pesto

Składniki

  • 1 pęczek bazylii
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  sól
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 150 g orzechów piniowych
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • ok. 100 g startego parmezanu
0
1

Sposób przygotowania:

Przepis na 1 słoik (ok. 300 ml)

  • Rozgrzej teflonową patelnię bez tłuszczu i wysyp na nią orzechy.
  • Praż przez kilka minut często podrzucając patelnię aż orzeszki zaczną się lekko rumienić.
  • Uprażone przesyp na talerz i odstaw do ostygnięcia.
  • Umyj bazylię, osusz i oberwij liście.
  • Obierz czosnek, pokrój na mniejsze części i wrzuć razem z bazylią i orzeszkami do malaksera.
  • Zmiksuj krótko a następnie dodaj oliwę i starty parmezan.
  • Raz jeszcze zmiksuj a na koniec dopraw odrobiną soli i pieprzu.

Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pesto z bazylii to kasyczny i niezawodny przepis :) Polecam pyszny i troszkę inny przepis na pesto z rukoli, jest świetne !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      koszt tego pesto jest znacznie wyższy. Orzeszki pini są po 180 zł za kilogram. czyli same orzeszki to 27zł. Pozostałe składniki to dalsze 15 zł. Czyli koszt dwa razy wyższy. Ale bardzo dobre

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ja zamiast orzeszków pini dodałam orzechy nerkowaca, uważam że wyszło tak samo dobre, i nie musi być dokładnie odważona ilość ;)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Za dużo parmezanu przy tej ilości bazylii. Dałem połowę tego i mocno przebija. Sprawdźcie i oceńcie sami.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Mi właśnie bardzo smakuje ze względu na tą dużą ilość parmezanu :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      co za pychota

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          mmmm... pucha

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                              Kotleciki z brzoskwiniami

                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                              Śledzie Kasi Klich
                              Przepis 34

                              Śledzie Kasi Klich

                              Śledź o korzennym posmaku

                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                              Włoska potrawa w polskim wydaniu

                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                              Takie ciasto rozweseli każdego

                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                              Bifeki faszerowane serem feta

                              Kotlety po grecku

                              Champion cyklistów Przepis 16

                              Champion cyklistów

                              Niebanalna szarlotka

                              Harira by Joseph Seeletso
                              Przepis 61

                              Harira by Joseph Seeletso

                              Odrobina Afryki w twojej kuchni

                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                              Kolorowa samba warzywna

                              Zdrowe i pyszne danie

                              tvnpix