zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Domowy Kopiec Kreta z masą jogurtową

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Bizneswoman w kuchni
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: bizneswoman-w-kuchni.blogspot.comDomowy Kopiec Kreta z masą jogurtową Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 125 g cukru
  • 100 g masła Lurpak
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 250 ml śmietany 30%
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • ok 20 g żelatyny
  • 3-4 banany
0
7

1. Przygotowujemy ciasto. Ubić białka z cukrem i dodać żółtka. Wkładać stopniowo masło, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy do osiagnięcia gładkiej masy. Możemy dodać 1-2 łyżki mleka, jeśli masa będzie bardzo gęsta. Wykładamy ją na przesmarowaną tłuszczem tortownicę. Masa jest gęsta, więc trzeba ją starannie rozsmarować, aby ciasto nie miało "dołków". Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 25 minut. 2. Przestygnięte ciasto wycinamy w środku, tak jak na zdjeciu obok, pozostawiajac spód i boki. Wydrążone ciasto zostawiamy na posypanie. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do subitej na sztywno śmietany dodajemy zelatynę. Do gotowej masy dodajemy jogurt grecki i mieszamy łyżką. 3. Banany kroimy wzdłuż i układamy w wyciętym "kole". Uzupełniamy luki kawałkami. Następnie wylewamy masę i formujemy kopiec. Wierzch posypujemy wydrążonym ciastem.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Robiłam !! Polecam ;)
Ps. ja do masy nie dodawałam żelatyny i było ok ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      tvnpix