zamknij

Dorada Veracruz (po meksykańsku)

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Beata ŚniechowskaDorada Veracruz [ryba po meksykańsku]

Składniki

  • 4 duże filety z dorady
  • 4  dojrzałe pomidory
  • 1 posiekana pikantna papryczka
  • 1 duża cebula
  • 3  ząbki czosnku
  • 20  oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • 3 listki laurowe
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
0
0
  • Filety z dorady opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz za pomocą bawełnianej ściereczki (ryba musi być dokładnie odsączona z wody, ponieważ tylko wtedy mamy pewność, że ładnie się zrumieni). Skórę ryby natnij z dwóch stron w 3-4 miejscach, dopraw świeżo mielonym, czarnym pieprzem i odstaw do lodówki.
  • W międzyczasie cztery pomidory natnij nożykiem, zalej wrzątkiem, a po 1 minucie przełóż do miski z zimną wodą z lodem (hartujemy pomidory i zatrzymujemy proces gotowania). Z pomidorów usuń skórki. Do kielicha miksera przełóż 2 pomidory, dodaj czosnek, papryczkę chili i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmiksowaną masę przetrzyj przez metalowe sitko o drobnych oczkach (resztki z sitka wyrzuć zostawiając wyłącznie przetarty sos).
  • Dwa pozostałe pomidory pokrój w małą kostkę o wymiarach ok. 0,5×0,5 cm. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę, którą krótko przesmaż aż zmięknie, dodaj oliwki, kapary, chwilę smaż razem. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz liście laurowe i duś razem ok. 2-3 minuty. Po tym czasie na patelnię wlej pikantny sos pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem, zagotuj i ściągnij z palnika.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st C. Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę, wyciągnij dorady z lodówki, posyp je solą i ułóż na patelni po dwie sztuki skórą do dołu. Nie przewracaj co chwilę ryb z jednej strony na drugą, smaż je ok. 70% czasu od strony skóry, a gdy skóra ryb będzie zrumieniona, to przewróć filety na drugą stronę i dosmaż przez ok. 2 minuty. Adekwatnie postępuj z dwoma kolejnymi filetami.
  • Do żaroodpornego naczynia przelej sos pomidorowy i ułóż na nim ryby. Całość wstaw do piekarnika na ok. 8-10 minut.
  • Upieczone w sosie dorady podaj z ugotowanym dzikim ryżem.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix