zamknij

Dorada Veracruz (po meksykańsku)

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Beata ŚniechowskaDorada Veracruz [ryba po meksykańsku]

Składniki

  • 4 duże filety z dorady
  • 4  dojrzałe pomidory
  • 1 posiekana pikantna papryczka
  • 1 duża cebula
  • 3  ząbki czosnku
  • 20  oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • 3 listki laurowe
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
0
0
  • Filety z dorady opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz za pomocą bawełnianej ściereczki (ryba musi być dokładnie odsączona z wody, ponieważ tylko wtedy mamy pewność, że ładnie się zrumieni). Skórę ryby natnij z dwóch stron w 3-4 miejscach, dopraw świeżo mielonym, czarnym pieprzem i odstaw do lodówki.
  • W międzyczasie cztery pomidory natnij nożykiem, zalej wrzątkiem, a po 1 minucie przełóż do miski z zimną wodą z lodem (hartujemy pomidory i zatrzymujemy proces gotowania). Z pomidorów usuń skórki. Do kielicha miksera przełóż 2 pomidory, dodaj czosnek, papryczkę chili i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmiksowaną masę przetrzyj przez metalowe sitko o drobnych oczkach (resztki z sitka wyrzuć zostawiając wyłącznie przetarty sos).
  • Dwa pozostałe pomidory pokrój w małą kostkę o wymiarach ok. 0,5×0,5 cm. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę, którą krótko przesmaż aż zmięknie, dodaj oliwki, kapary, chwilę smaż razem. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz liście laurowe i duś razem ok. 2-3 minuty. Po tym czasie na patelnię wlej pikantny sos pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem, zagotuj i ściągnij z palnika.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st C. Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę, wyciągnij dorady z lodówki, posyp je solą i ułóż na patelni po dwie sztuki skórą do dołu. Nie przewracaj co chwilę ryb z jednej strony na drugą, smaż je ok. 70% czasu od strony skóry, a gdy skóra ryb będzie zrumieniona, to przewróć filety na drugą stronę i dosmaż przez ok. 2 minuty. Adekwatnie postępuj z dwoma kolejnymi filetami.
  • Do żaroodpornego naczynia przelej sos pomidorowy i ułóż na nim ryby. Całość wstaw do piekarnika na ok. 8-10 minut.
  • Upieczone w sosie dorady podaj z ugotowanym dzikim ryżem.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix