zamknij

Dorada Veracruz (po meksykańsku)

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaDorada Veracruz [ryba po meksykańsku]

Składniki

  • 4 duże filety z dorady
  • 4  dojrzałe pomidory
  • 1 posiekana pikantna papryczka
  • 1 duża cebula
  • 3  ząbki czosnku
  • 20  oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • 3 listki laurowe
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
0
0
  • Filety z dorady opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz za pomocą bawełnianej ściereczki (ryba musi być dokładnie odsączona z wody, ponieważ tylko wtedy mamy pewność, że ładnie się zrumieni). Skórę ryby natnij z dwóch stron w 3-4 miejscach, dopraw świeżo mielonym, czarnym pieprzem i odstaw do lodówki.
  • W międzyczasie cztery pomidory natnij nożykiem, zalej wrzątkiem, a po 1 minucie przełóż do miski z zimną wodą z lodem (hartujemy pomidory i zatrzymujemy proces gotowania). Z pomidorów usuń skórki. Do kielicha miksera przełóż 2 pomidory, dodaj czosnek, papryczkę chili i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmiksowaną masę przetrzyj przez metalowe sitko o drobnych oczkach (resztki z sitka wyrzuć zostawiając wyłącznie przetarty sos).
  • Dwa pozostałe pomidory pokrój w małą kostkę o wymiarach ok. 0,5×0,5 cm. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę, którą krótko przesmaż aż zmięknie, dodaj oliwki, kapary, chwilę smaż razem. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz liście laurowe i duś razem ok. 2-3 minuty. Po tym czasie na patelnię wlej pikantny sos pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem, zagotuj i ściągnij z palnika.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st C. Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę, wyciągnij dorady z lodówki, posyp je solą i ułóż na patelni po dwie sztuki skórą do dołu. Nie przewracaj co chwilę ryb z jednej strony na drugą, smaż je ok. 70% czasu od strony skóry, a gdy skóra ryb będzie zrumieniona, to przewróć filety na drugą stronę i dosmaż przez ok. 2 minuty. Adekwatnie postępuj z dwoma kolejnymi filetami.
  • Do żaroodpornego naczynia przelej sos pomidorowy i ułóż na nim ryby. Całość wstaw do piekarnika na ok. 8-10 minut.
  • Upieczone w sosie dorady podaj z ugotowanym dzikim ryżem.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix