zamknij

Dorada z pieca Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Ryba z dodatkiem chrupiących ziemniaków
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Dorada

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 średni słoik czarnych oliwek bez pestek
  • do smaku sól i pieprz
  • 4 dorady, sprawione (wypatroszone)
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek do skropienia ryby
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka plasterków  plasszynki dojrzewającej
  • 1 opakowanie filecików anchois
0
2

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki (około 1 cm), wymieszaj z oliwą, oliwkami i rozmarynem. Ułóż równomiernie na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika na 20 min. Zdejmij folię i piecz kolejne 10 min. aby ziemniaki się przyrumieniły. Dorady natrzyj oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Obłóż wybranymi przez siebie dodatkami (pomidorkami koktajlowymi, listkami świeżej bazylii, plasterkami szynki dojrzewającej, gałązkami świeżego rozmarynu, filecikami anchois).

Ułóż na ziemniakach. Piecz około 15 min. Podawaj z pieczonymi ziemniakami skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix