zamknij

Dorsz na soczewicy du Puy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Soczewica to świetny dodatek do ryb
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Monika MotorDorsz na soczewicy de Puy DeliEs
0
1

Soczewica du Puy swoją nazwę zawdzięcza regionowi Francji, w którym jest uprawiana. Jest łatwa w obsłudze, bo nie trzeba jej namaczać.

Sposób przygotowania:

  • Zalej  soczewicę zimną wodą w proporcji 1-3 i gotuj do miękkości przez około 25 minut. Brokuły ugotuj na parze w garnku z osoloną wodą – w koszyczku albo po prostu stawiając je łodygą zanurzoną w wodzie. Gotuj aż łodyga będzie miękka ale nadal chrupiąca – około 10 minut
  • Przygotuj sos: sparz cytrynę wrzątkiem, a następnie zetrzyj skórkę na bardzo drobnej tarce z połowy cytryny i wyciśnij sok. Masło roztop w rondelku, dodaj skórkę oraz śmietankę – podgrzewaj aż sos się zredukuje, ale uważaj żeby go nie zagotować
  • Filety dorsza osusz, posól i usmaż z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju
  • Soczewicę przez chwilę podgrzej na patelni w oliwie z oliwek z wyciśnietym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, posól i popieprz do smaku. Wyłóż soczewicę na talerz, na nią różyczki brokuła i obok dorsza. Podlej rybę sosem

***

Przepis przygotowała dla nas restauracja Delikatesy Esencja z  Warszawy. Prowadzą ją Joanna Pawełczak i Piotr Czyrny. Zmieniają menu co  miesiąc - zgodnie z sezonem. W ich karcie znajdziecie produkty od  drobnych, lokalnych wytwórców.

Tu inne ich przepisy na zupy z posypką

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix