zamknij

Dorsz w warzywach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Kolorowa i aromatyczna ryba
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSDorsz w warzywach

Składniki

  • 2 nieduże dorsze
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 1 por
  • 15 czarnych oliwek
  • 4 dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 szalotek
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 papryczki chilli
  •  sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka bulionu
  •  sól i pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Rybę dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny i odłóż na 2-3 godziny do lodówki.
  • Z pora wybierz kilka długich zielonych liści i odłóż je, a pozostałą cześć pora drobno posiekaj.
  • Dymki wraz ze szczypiorkiem i czosnkiem drobno posiekaj i duś na patelni lub w rondlu na oliwie.
  • Dodaj pomidorki pokrojone na cząstki lub na połówki, oliwki pokrojone w plastry oraz posiekaną drobno papryczkę chilli.
  • Dorsza owiń liśćmi pora i włóż do rondla.
  • Podlej bulionem, dodaj orzeszki pini, posyp obficie połową pokrojonej drobno pietruszki i przykryj pokrywką.
  • Duś około 25 min przewracając dorsza na drugą stronę w połowie duszenia.
  • Przed podaniem dosól i dodaj pieprzu, posyp obficie pozostałą natka i podawaj gorące.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix