Dorsz w warzywach
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcjiKolorowa i aromatyczna ryba
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 2 nieduże dorsze
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 1 por
- 15 czarnych oliwek
- 4 dymki wraz ze szczypiorkiem
- 3 ząbki czosnku
- 6 szalotek
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 pęczek pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 papryczki chilli
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka bulionu
- sól i pieprz
0
0
Sposób przygotowania:
- Rybę dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny i odłóż na 2-3 godziny do lodówki.
- Z pora wybierz kilka długich zielonych liści i odłóż je, a pozostałą cześć pora drobno posiekaj.
- Dymki wraz ze szczypiorkiem i czosnkiem drobno posiekaj i duś na patelni lub w rondlu na oliwie.
- Dodaj pomidorki pokrojone na cząstki lub na połówki, oliwki pokrojone w plastry oraz posiekaną drobno papryczkę chilli.
- Dorsza owiń liśćmi pora i włóż do rondla.
- Podlej bulionem, dodaj orzeszki pini, posyp obficie połową pokrojonej drobno pietruszki i przykryj pokrywką.
- Duś około 25 min przewracając dorsza na drugą stronę w połowie duszenia.
- Przed podaniem dosól i dodaj pieprzu, posyp obficie pozostałą natka i podawaj gorące.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.