zamknij

Dorsz w zieleni na pełnych obrotach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Ryba z przepyszną kruszonką i sałatką
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHDorsz w zieleni na pełnych obrotach

Składniki

  • 8 ziemniaków
  • do smaku sól
  • 400g masła
  • 700 g twardego sera żółtego
  • 2 duże filety z dorsza
  • 12 plastrów boczku
  • 1/2 chilli
  • 10 suszonych pomidorów wraz z zalewą
  • 6 ząbki czosnku
  • 200 g bułki bagietki
  • 1 brokuł
  • 2 opakowania rucoli
  • 5  anchois wraz olejem
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki mrożonego, zielonego groszku
  • 1 pęczek rozmarynu
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 3 łyżki oliwy
  • do smaku pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pęczek świeża bazylia
0
1

Sposób przygotowania:

Purée:

  • Ziemniaki pokrój w kostkę, brokuł podziel na drobne różyczki, a jego korzeń pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków. Posól i ugotuj do miękkości.
  • Po ugotowaniu ziemniaki i korzeń brokuła odcedź i ubij na purée. Dodaj sól, pieprz, masło, oliwę oraz posyp startym serem żółtym (300 g).
    W osobnym garnku ugotuj na parze różyczki brokuła i groszek mrożony około 5 minut. Po ugotowaniu dodaj do ziemniaków i mieszaj na gładką masę.

Dorsz z pastą i kruszonką:

  • Formę posmaruj oliwą, posyp solą, pieprzem i łyżeczką utartego w moździerzu kopru włoskiego. 2 duże filety z dorsza włóż do formy i natrzyj z obu stron oliwą z przyprawami oraz gotową pastą. Następnie rybę posyp kruszonką.
  • Piecz w temperaturze 140 stopni C przez około 40 minut. Gotową rybę podawaj z purée ziemniaczanym oraz sałatką. Możesz też dodatkowo podać sos tatarski.


Pasta:

  • Zetrzyj skórkę z 1 cytryny. Z połowy cytryny wyciśnij sok. Wlej do miksera, dodaj garść bazylii, 1 łyżkę octu balsamicznego oraz 50 g startego sera żółtego, 1/2 chili, 10 suszonych pomidorów wraz z zalewą, 2 ząbki czosnku.
  • Wszystko zmiksuj. Powstałą pastą smaruj filet z dorsza.


Kruszonka:

  • Składniki zmiksuj w mikserze (200 g bułki bagietki, 5 anchois wraz olejem, sól, pieprz, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 300 g sera żółtego). Powstałą kruszonką posyp filet z pastą. Rozmaryn i tymianek rozetrzyj z 1 łyżką oliwy i posyp wierzch ryby.


Sałatka z rukoli i boczku:

  • Podsmaż 12 plasterków boczku. Powinny się dobrze zarumienić, ale nie spalić. Wyjmij boczek na talerz, a do tłuszczu pozostałego po smażeniu dodaj 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę octu balsamicznego, 1 łyżkę oliwy, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
  • Powstałym sosem polej przygotowaną wcześniej rukolę, którą następnie posyp pokruszonym boczkiem. Całość posyp startym na drobne wiórki serem żółtym (50 g).

Więcej przepisów znajdziesz na oficjalnej stronie programu "Ugotowani"!

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

brzmi pysznie - jutro zabieram się do roboty :-)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      dzis zajadalismy się potrawą z powyzszego przepisu ! bylo pyyyszne i dziekuje za przepis :-))

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pani Ewo, dziękuję za uzupełnienie ilości sera bursztyn we wszystkich składowych przepisu, bo nie ukrywam, że jak pierwszy raz przyrządzałam te potrawę to mi ich brakowało. Nie zmienia to jednak faktu-dorsz w zieleni na pełnych obrotach jest po prostu PRZEPYSZNY !!!!!!!!!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

              Orzechowy gangster z Bronxu

              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

              Krem z brokułów z łososiem

              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

              Sałatka z marynowanymi grzybami

              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              tvnpix