zamknij

Dorsz z chrzanową pianą

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Maria Ożga z "MasterChef" zaprasza na dorsza
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Księgowa w kuchni". Wydawnictwo DragonDorsz z chrzanową pianą

Składniki

  •  dorsz ze skórą
  • 25 g borowików
  • 25 g ugotowanego groszku
  • kilka wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  •  koperek
  • 20 g masła
  •  sól i czarny pieprz
  •  cytryna
  •  skłaniki na pianę chrzanową:
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 łyżka startego świeżego chrzanu
  • 20 g masła
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Dorsza wyfiletuj, skrop cytryną i posolić do smaku.
  • Wstaw do koszyka i gotuj na parze około 8 minut.
  • Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wrzuć umyte borowiki.
  • Smaż do miękkości, wlej wywar z kurczaka i gotuj do momentu, aż odparuje.
  • Dodaj ugotowany groszek i kilka wiśni.
  • Duś około 1 minutę, zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj zimne masło.
  • Mieszaj do momentu uzyskania emulsji i dopraw świeżym koperkiem.

Przygotowani  piany chrzanowej:

  • Zagrzej mleko z dodatkiem chrzanu do temperatury 80°C.
  • Zdejmij z ognia i wrzuć masło.
  • Podbij mikserem lub trzepaczką, aż powstanie piana, taka jak do kawy latte.
  • Całość przełóż na talerz, na wierzchu umieścić dorsza, a obok położyć łyżką pianę chrzanową.

Autor przepisu: Maria Ożga z książki "Księgowa w kuchni" (wydawnictwo Dragon).

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix