zamknij

Dorsz z chrzanową pianą

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Maria Ożga z "MasterChef" zaprasza na dorsza
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Księgowa w kuchni". Wydawnictwo DragonDorsz z chrzanową pianą

Składniki

  •  dorsz ze skórą
  • 25 g borowików
  • 25 g ugotowanego groszku
  • kilka wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  •  koperek
  • 20 g masła
  •  sól i czarny pieprz
  •  cytryna
  •  skłaniki na pianę chrzanową:
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 łyżka startego świeżego chrzanu
  • 20 g masła
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Dorsza wyfiletuj, skrop cytryną i posolić do smaku.
  • Wstaw do koszyka i gotuj na parze około 8 minut.
  • Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wrzuć umyte borowiki.
  • Smaż do miękkości, wlej wywar z kurczaka i gotuj do momentu, aż odparuje.
  • Dodaj ugotowany groszek i kilka wiśni.
  • Duś około 1 minutę, zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj zimne masło.
  • Mieszaj do momentu uzyskania emulsji i dopraw świeżym koperkiem.

Przygotowani  piany chrzanowej:

  • Zagrzej mleko z dodatkiem chrzanu do temperatury 80°C.
  • Zdejmij z ognia i wrzuć masło.
  • Podbij mikserem lub trzepaczką, aż powstanie piana, taka jak do kawy latte.
  • Całość przełóż na talerz, na wierzchu umieścić dorsza, a obok położyć łyżką pianę chrzanową.

Autor przepisu: Maria Ożga z książki "Księgowa w kuchni" (wydawnictwo Dragon).

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix