zamknij

Dorsz z chrzanową pianą

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Maria Ożga z "MasterChef" zaprasza na dorsza
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Księgowa w kuchni". Wydawnictwo DragonDorsz z chrzanową pianą

Składniki

  •  dorsz ze skórą
  • 25 g borowików
  • 25 g ugotowanego groszku
  • kilka wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  •  koperek
  • 20 g masła
  •  sól i czarny pieprz
  •  cytryna
  •  skłaniki na pianę chrzanową:
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 łyżka startego świeżego chrzanu
  • 20 g masła
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Dorsza wyfiletuj, skrop cytryną i posolić do smaku.
  • Wstaw do koszyka i gotuj na parze około 8 minut.
  • Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wrzuć umyte borowiki.
  • Smaż do miękkości, wlej wywar z kurczaka i gotuj do momentu, aż odparuje.
  • Dodaj ugotowany groszek i kilka wiśni.
  • Duś około 1 minutę, zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj zimne masło.
  • Mieszaj do momentu uzyskania emulsji i dopraw świeżym koperkiem.

Przygotowani  piany chrzanowej:

  • Zagrzej mleko z dodatkiem chrzanu do temperatury 80°C.
  • Zdejmij z ognia i wrzuć masło.
  • Podbij mikserem lub trzepaczką, aż powstanie piana, taka jak do kawy latte.
  • Całość przełóż na talerz, na wierzchu umieścić dorsza, a obok położyć łyżką pianę chrzanową.

Autor przepisu: Maria Ożga z książki "Księgowa w kuchni" (wydawnictwo Dragon).

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix