zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotuj-sam.blogspot.com/Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

Składniki

  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 4 średnie filety z dorsza
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 100 g masła Lurpak klasycznego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka zmielonych orzechów
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 50 g sera Castello z niebieską pleśnią
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5  orzechów pokruszonych
0
6

Sposób przygotowania:

  • Umyj filety i pokrój je na połówki. Zalej je mlekiem i odstaw na kilka godzin. Obierz cebulę, imbir i dynię. Pokrój dynię i cebulę w cieniutkie plasterki (na tarce do ogórków). Posiekaj imbir. Wyjmij rybę z mleka, osusz. Wymieszaj miód z pieprzem ziołowym, imbirem i odrobiną soli.
  • Posmaruj glazurą rybę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp siekanymi orzechami. Układaj kawałki ryby na zakładkę, posypuj każdy cebulą i dynią. Na każdej zakładce ułóż paseczek masła. Posyp wszystko zmielonym pieprzem.
  • Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem około 30 minut w zależności od grubości zapiekanej warstwy. Zdejmij pokrywę, pokrusz ser Castello i posyp nim zapiekankę. Rozsyp na górze pokruszone orzechy.
  • Zapiekaj do chwili aż ser się lekko rozpłynie a zapiekanka się zarumieni. Podawaj rybę na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
anemon1

Podoba mi się Twój przepis, chętnie go wypróbuje.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix