zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://gotuj-sam.blogspot.com/Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

Składniki

  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 4 średnie filety z dorsza
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 100 g masła Lurpak klasycznego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka zmielonych orzechów
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 50 g sera Castello z niebieską pleśnią
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5  orzechów pokruszonych
0
6

Sposób przygotowania:

  • Umyj filety i pokrój je na połówki. Zalej je mlekiem i odstaw na kilka godzin. Obierz cebulę, imbir i dynię. Pokrój dynię i cebulę w cieniutkie plasterki (na tarce do ogórków). Posiekaj imbir. Wyjmij rybę z mleka, osusz. Wymieszaj miód z pieprzem ziołowym, imbirem i odrobiną soli.
  • Posmaruj glazurą rybę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp siekanymi orzechami. Układaj kawałki ryby na zakładkę, posypuj każdy cebulą i dynią. Na każdej zakładce ułóż paseczek masła. Posyp wszystko zmielonym pieprzem.
  • Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem około 30 minut w zależności od grubości zapiekanej warstwy. Zdejmij pokrywę, pokrusz ser Castello i posyp nim zapiekankę. Rozsyp na górze pokruszone orzechy.
  • Zapiekaj do chwili aż ser się lekko rozpłynie a zapiekanka się zarumieni. Podawaj rybę na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
anemon1

Podoba mi się Twój przepis, chętnie go wypróbuje.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      tvnpix