zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotuj-sam.blogspot.com/Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

Składniki

  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 4 średnie filety z dorsza
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 100 g masła Lurpak klasycznego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka zmielonych orzechów
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 50 g sera Castello z niebieską pleśnią
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5  orzechów pokruszonych
0
6

Sposób przygotowania:

  • Umyj filety i pokrój je na połówki. Zalej je mlekiem i odstaw na kilka godzin. Obierz cebulę, imbir i dynię. Pokrój dynię i cebulę w cieniutkie plasterki (na tarce do ogórków). Posiekaj imbir. Wyjmij rybę z mleka, osusz. Wymieszaj miód z pieprzem ziołowym, imbirem i odrobiną soli.
  • Posmaruj glazurą rybę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp siekanymi orzechami. Układaj kawałki ryby na zakładkę, posypuj każdy cebulą i dynią. Na każdej zakładce ułóż paseczek masła. Posyp wszystko zmielonym pieprzem.
  • Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem około 30 minut w zależności od grubości zapiekanej warstwy. Zdejmij pokrywę, pokrusz ser Castello i posyp nim zapiekankę. Rozsyp na górze pokruszone orzechy.
  • Zapiekaj do chwili aż ser się lekko rozpłynie a zapiekanka się zarumieni. Podawaj rybę na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
anemon1

Podoba mi się Twój przepis, chętnie go wypróbuje.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      tvnpix