zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotuj-sam.blogspot.com/Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

Składniki

  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 4 średnie filety z dorsza
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 100 g masła Lurpak klasycznego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka zmielonych orzechów
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 50 g sera Castello z niebieską pleśnią
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5  orzechów pokruszonych
0
6

Sposób przygotowania:

  • Umyj filety i pokrój je na połówki. Zalej je mlekiem i odstaw na kilka godzin. Obierz cebulę, imbir i dynię. Pokrój dynię i cebulę w cieniutkie plasterki (na tarce do ogórków). Posiekaj imbir. Wyjmij rybę z mleka, osusz. Wymieszaj miód z pieprzem ziołowym, imbirem i odrobiną soli.
  • Posmaruj glazurą rybę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp siekanymi orzechami. Układaj kawałki ryby na zakładkę, posypuj każdy cebulą i dynią. Na każdej zakładce ułóż paseczek masła. Posyp wszystko zmielonym pieprzem.
  • Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem około 30 minut w zależności od grubości zapiekanej warstwy. Zdejmij pokrywę, pokrusz ser Castello i posyp nim zapiekankę. Rozsyp na górze pokruszone orzechy.
  • Zapiekaj do chwili aż ser się lekko rozpłynie a zapiekanka się zarumieni. Podawaj rybę na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix