zamknij

Drobiowe Saltimbocca

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kurczak z szałwią i prosciutto
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Drobiowe Saltimbocca
Autor: StockFood/AgencjaFree. Drobiowe Saltimbocca

Składniki

  • 8 cienkich kotletów z kurczaka, po 100g
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 8 plasterków prosciutto
  • 16 liści szałwii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  •  masło
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby zakryj kotlety folią spożywczą i rozbij delikatnie.
  • Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
  • Ułóż na każdym kotlecie po plasterku prosciutto i po dwa liście szałwii.
  • Zepnij wszystkie elementy wykałaczkami.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu przez ok. 6 minut.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Następnie zdejmij saltimbocca z ognia (możesz jej odłożyć na papierowy ręczniki), a na pozostały ze smażenia tłuszcz, wylej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj aż sos nieco zgęstnieje. Możesz dodać odrobinę masła, nie smaż długo, żeby masło się nie spaliło, a sos nie stracił odpowiedniej konsystencji.
  • Na patelnię włóż z powrotem mięso, aby lekko się podgrzało i zmieszało z sosem na patelni.
  • Saltimbocca podawaj polane sosem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix