zamknij

Drobiowe Saltimbocca

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kurczak z szałwią i prosciutto
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Drobiowe Saltimbocca
Autor: StockFood/AgencjaFree. Drobiowe Saltimbocca

Składniki

  • 8 cienkich kotletów z kurczaka, po 100g
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 8 plasterków prosciutto
  • 16 liści szałwii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  •  masło
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby zakryj kotlety folią spożywczą i rozbij delikatnie.
  • Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
  • Ułóż na każdym kotlecie po plasterku prosciutto i po dwa liście szałwii.
  • Zepnij wszystkie elementy wykałaczkami.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu przez ok. 6 minut.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Następnie zdejmij saltimbocca z ognia (możesz jej odłożyć na papierowy ręczniki), a na pozostały ze smażenia tłuszcz, wylej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj aż sos nieco zgęstnieje. Możesz dodać odrobinę masła, nie smaż długo, żeby masło się nie spaliło, a sos nie stracił odpowiedniej konsystencji.
  • Na patelnię włóż z powrotem mięso, aby lekko się podgrzało i zmieszało z sosem na patelni.
  • Saltimbocca podawaj polane sosem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix