zamknij

Drobiowe Saltimbocca

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kurczak z szałwią i prosciutto
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Drobiowe Saltimbocca
Autor: StockFood/AgencjaFree. Drobiowe Saltimbocca

Składniki

  • 8 cienkich kotletów z kurczaka, po 100g
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 8 plasterków prosciutto
  • 16 liści szałwii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  •  masło
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby zakryj kotlety folią spożywczą i rozbij delikatnie.
  • Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
  • Ułóż na każdym kotlecie po plasterku prosciutto i po dwa liście szałwii.
  • Zepnij wszystkie elementy wykałaczkami.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu przez ok. 6 minut.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Następnie zdejmij saltimbocca z ognia (możesz jej odłożyć na papierowy ręczniki), a na pozostały ze smażenia tłuszcz, wylej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj aż sos nieco zgęstnieje. Możesz dodać odrobinę masła, nie smaż długo, żeby masło się nie spaliło, a sos nie stracił odpowiedniej konsystencji.
  • Na patelnię włóż z powrotem mięso, aby lekko się podgrzało i zmieszało z sosem na patelni.
  • Saltimbocca podawaj polane sosem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix