zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Drożdżowa Rolada Jabłkowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
jaolen
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze

Składniki

  • 1/3 szklanki cukru kryształ
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1  jajko
  • 2 miękkie masła
  • 1 szklanka dżemu jabłkowego
  • 1 szklanka bakali, posiekanych orzechów
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
0
14

Krok 1 Do szklanki wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i całość zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Krok 2 Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, pozostały cukier, pozostałą ilość mleka, miękkie masło oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, następnie zagniatamy ciasto i po przykryciem zostawiam na ok. 2 godz. do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swą objętość.

Krok 3 Orzechy siekamy na drobne kawałki i mieszamy z dżemem.

Krok 4 Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy prze ok 2-3 min. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką, wykładamy ciasto, które oprószamy z wierzchu mąką i rozwałkowujemy na prostokąta ( na taką szerokość jak nasza forma do pieczenia) - następnie wykładamy nadzienie, rozprowadzamy po cieście i zwijamy ciasto. Następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia np. keksówki i odstawiamy na ciasto do wyrośnięcia.

Krok 5 Ze składników na kruszonkę zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 20 - 30 min., następnie kruszonką posypujemy nasze ciasto. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika do temp. 170 C i pieczemy ok 60 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A gdzie są składniki na kruszonkę?
Zastanawia mnie ilość masła-400g czy na pewno tyle potrzeba?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wyglada przepysznie!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          tvnpix