zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Drożdżowa Rolada Jabłkowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
jaolen
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1/3 szklanki cukru kryształ
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1  jajko
  • 2 miękkie masła
  • 1 szklanka dżemu jabłkowego
  • 1 szklanka bakali, posiekanych orzechów
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
0
14

Krok 1 Do szklanki wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i całość zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Krok 2 Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, pozostały cukier, pozostałą ilość mleka, miękkie masło oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, następnie zagniatamy ciasto i po przykryciem zostawiam na ok. 2 godz. do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swą objętość.

Krok 3 Orzechy siekamy na drobne kawałki i mieszamy z dżemem.

Krok 4 Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy prze ok 2-3 min. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką, wykładamy ciasto, które oprószamy z wierzchu mąką i rozwałkowujemy na prostokąta ( na taką szerokość jak nasza forma do pieczenia) - następnie wykładamy nadzienie, rozprowadzamy po cieście i zwijamy ciasto. Następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia np. keksówki i odstawiamy na ciasto do wyrośnięcia.

Krok 5 Ze składników na kruszonkę zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 20 - 30 min., następnie kruszonką posypujemy nasze ciasto. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika do temp. 170 C i pieczemy ok 60 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A gdzie są składniki na kruszonkę?
Zastanawia mnie ilość masła-400g czy na pewno tyle potrzeba?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wyglada przepysznie!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          tvnpix