zamknij

Drożdżowe bułeczki

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Idealne na śniadanie
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsDrożdżowe bułeczki

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 90 g miękkiego masła
  • 30 g  cukru
  • 2  jaja
  • szczypta soli
  • 1 rozbełtane jajko
0
1

Sposób przygotowania:

  • Drożdże wymieszaj z cukrem, dwoma łyżkami mleka i łyżką mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
  • W misce umieść wszystkie składniki, dodaje zaczyn i wymieszaj a następnie wyrabiaj przez kilka minut i ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  • Po mniej więcej 45 minutach z wyrośniętego ciasta uformuj 12-15 małych bułeczek, odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia a następnie posmaruj rozbełtanym jajem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 15-17 minut. Podawaj np. z powidłami czekoladowymi.

Przepis z "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ludzie tam pisze tylko 2,5 dkg drożdży,lub kto woli 25 g na 600 g mąki.to są bardzo dobre proporcje!!! nie wiem w czym problem?!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      http://kulinarni.pl/przepisy/przepis-powidla-czekoladowe,1506.html

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          tyle drożdży to na 2i pół kg mąki ..........powidła czekoladowe......coś nowego cóż za zdolny kucharz to pisał ...hehhh

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              drożdży na 2 kg mąki prawie::) powidła śliwkowe .....c to kurczę est ?.kto to pisał???:))

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy moge otrzymać przepis na powidła czekoladowe? xD pierwsze słyszę i z powidłami jak skojarzyłem coś podobnego to aż dziw bierze, poproszę przepis na czekoladowe powidła xD

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      pewnie chodzi o śliwkową nutellę. Pycha

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          soli sie nie daje do drozdzowego ciasta, jak ktos ma kaprys i chce dodawac, to na samym koncu sie to czyni, jak juz jest wyrobione, wyrosniete ciasto, bo sol zabija drozdze wielce kulinarni znawcy.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              po co tyle drozdzy?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Champion cyklistów Przepis 16

                                  Champion cyklistów

                                  Niebanalna szarlotka

                                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                  Knedle ze śliwkami

                                  Przepis na słodki obiad

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                  Grillowany ser halloumi

                                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                                  Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                  Chrupiące płatki owsiane

                                  Pyszne i proste śniadanie

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                  Przepis 66

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                  Przysmak młodości Przepis 137

                                  Przysmak młodości

                                  Kanapka idealna!

                                  tvnpix