zamknij

Drożdżowe bułeczki

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Idealne na śniadanie
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsDrożdżowe bułeczki

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 90 g miękkiego masła
  • 30 g  cukru
  • 2  jaja
  • szczypta soli
  • 1 rozbełtane jajko
0
1

Sposób przygotowania:

  • Drożdże wymieszaj z cukrem, dwoma łyżkami mleka i łyżką mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
  • W misce umieść wszystkie składniki, dodaje zaczyn i wymieszaj a następnie wyrabiaj przez kilka minut i ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  • Po mniej więcej 45 minutach z wyrośniętego ciasta uformuj 12-15 małych bułeczek, odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia a następnie posmaruj rozbełtanym jajem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 15-17 minut. Podawaj np. z powidłami czekoladowymi.

Przepis z "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ludzie tam pisze tylko 2,5 dkg drożdży,lub kto woli 25 g na 600 g mąki.to są bardzo dobre proporcje!!! nie wiem w czym problem?!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      http://kulinarni.pl/przepisy/przepis-powidla-czekoladowe,1506.html

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          tyle drożdży to na 2i pół kg mąki ..........powidła czekoladowe......coś nowego cóż za zdolny kucharz to pisał ...hehhh

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              drożdży na 2 kg mąki prawie::) powidła śliwkowe .....c to kurczę est ?.kto to pisał???:))

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy moge otrzymać przepis na powidła czekoladowe? xD pierwsze słyszę i z powidłami jak skojarzyłem coś podobnego to aż dziw bierze, poproszę przepis na czekoladowe powidła xD

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      pewnie chodzi o śliwkową nutellę. Pycha

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          soli sie nie daje do drozdzowego ciasta, jak ktos ma kaprys i chce dodawac, to na samym koncu sie to czyni, jak juz jest wyrobione, wyrosniete ciasto, bo sol zabija drozdze wielce kulinarni znawcy.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              po co tyle drozdzy?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Śledzie Kasi Klich
                                  Przepis 34

                                  Śledzie Kasi Klich

                                  Śledź o korzennym posmaku

                                  Tatar ze śledzia
                                  Przepis 13

                                  Tatar ze śledzia

                                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                  Klasyka na twoim stole

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                  Przepis 1017

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                                  Wiśniowy drift Przepis 102

                                  Wiśniowy drift

                                  Sernik z sosem wiśniowym

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                  Efektowne i proste danie

                                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                  Chleb z płatkami owsianymi

                                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                  tvnpix