zamknij

Drożdżowe bułeczki

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Idealne na śniadanie
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsDrożdżowe bułeczki

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 90 g miękkiego masła
  • 30 g  cukru
  • 2  jaja
  • szczypta soli
  • 1 rozbełtane jajko
0
1

Sposób przygotowania:

  • Drożdże wymieszaj z cukrem, dwoma łyżkami mleka i łyżką mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
  • W misce umieść wszystkie składniki, dodaje zaczyn i wymieszaj a następnie wyrabiaj przez kilka minut i ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  • Po mniej więcej 45 minutach z wyrośniętego ciasta uformuj 12-15 małych bułeczek, odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia a następnie posmaruj rozbełtanym jajem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 15-17 minut. Podawaj np. z powidłami czekoladowymi.

Przepis z "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ludzie tam pisze tylko 2,5 dkg drożdży,lub kto woli 25 g na 600 g mąki.to są bardzo dobre proporcje!!! nie wiem w czym problem?!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      http://kulinarni.pl/przepisy/przepis-powidla-czekoladowe,1506.html

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          tyle drożdży to na 2i pół kg mąki ..........powidła czekoladowe......coś nowego cóż za zdolny kucharz to pisał ...hehhh

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              drożdży na 2 kg mąki prawie::) powidła śliwkowe .....c to kurczę est ?.kto to pisał???:))

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy moge otrzymać przepis na powidła czekoladowe? xD pierwsze słyszę i z powidłami jak skojarzyłem coś podobnego to aż dziw bierze, poproszę przepis na czekoladowe powidła xD

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      pewnie chodzi o śliwkową nutellę. Pycha

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          soli sie nie daje do drozdzowego ciasta, jak ktos ma kaprys i chce dodawac, to na samym koncu sie to czyni, jak juz jest wyrobione, wyrosniete ciasto, bo sol zabija drozdze wielce kulinarni znawcy.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              po co tyle drozdzy?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                  Deser z mrożonych truskawek

                                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                  Bruschetta z fasolą
                                  Przepis 12

                                  Bruschetta z fasolą

                                  Specjalność Włochów na przystawkę

                                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                  Babka ziemniaczana

                                  Podlaski specjał

                                  Tatar ze śledzia
                                  Przepis 13

                                  Tatar ze śledzia

                                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                  Pudding z bagietki Przepis 17

                                  Pudding z bagietki

                                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                  Przepis 1017

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                  Podany na delikatnym puree

                                  tvnpix