zamknij

Drożdżowe placuszki

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
Kto nie kocha drożdżowych racuchów?
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNDrożdżowe placuszki

Składniki

  •  cukier do smaku
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 3 g drożdzy instant
  • 1 jajko
  • szczypta soli soli
  • 1,5 łyżki cukru
  •  tłuszcz do smażenia
  •  Na sos owocowy:
  • 2 szklanki mrożonych wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  skórka z 1 pomarańczy
0
0
  • Drożdże połącz z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Połącz z pozostałymi składnikami (zrobiłam to po prostu widelcem).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 minut, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej łyżce ciasta,  na złoty kolor.
  • Sos owocowy: W garnuszku gotuj owoce z wodą, do miękkości. Dopraw cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody, wlej do sosu, zagotuj. Dodaj skórkę pomarańczową.

Przepis autorstwa Agaty Jędraszczak.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix