zamknij

Drożdżowe placuszki

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
Kto nie kocha drożdżowych racuchów?
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNDrożdżowe placuszki

Składniki

  •  cukier do smaku
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 3 g drożdzy instant
  • 1 jajko
  • szczypta soli soli
  • 1,5 łyżki cukru
  •  tłuszcz do smażenia
  •  Na sos owocowy:
  • 2 szklanki mrożonych wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  skórka z 1 pomarańczy
0
0
  • Drożdże połącz z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Połącz z pozostałymi składnikami (zrobiłam to po prostu widelcem).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 minut, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej łyżce ciasta,  na złoty kolor.
  • Sos owocowy: W garnuszku gotuj owoce z wodą, do miękkości. Dopraw cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody, wlej do sosu, zagotuj. Dodaj skórkę pomarańczową.

Przepis autorstwa Agaty Jędraszczak.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix