zamknij

Drożdżowe placuszki

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
Kto nie kocha drożdżowych racuchów?
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNDrożdżowe placuszki

Składniki

  •  cukier do smaku
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 3 g drożdzy instant
  • 1 jajko
  • szczypta soli soli
  • 1,5 łyżki cukru
  •  tłuszcz do smażenia
  •  Na sos owocowy:
  • 2 szklanki mrożonych wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  skórka z 1 pomarańczy
0
0
  • Drożdże połącz z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Połącz z pozostałymi składnikami (zrobiłam to po prostu widelcem).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 minut, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej łyżce ciasta,  na złoty kolor.
  • Sos owocowy: W garnuszku gotuj owoce z wodą, do miękkości. Dopraw cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody, wlej do sosu, zagotuj. Dodaj skórkę pomarańczową.

Przepis autorstwa Agaty Jędraszczak.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix