zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Drożdżówka czekoladowo-kawowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.sandrabakesaparty.plDrożdżówka czekoladowo-kawowa

Składniki

  • 18 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 97 masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 cukru pudru
  • 225 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kawowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 mąki
  • 1 żółtko
  • 2 jajko
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki + szczypta cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
0
1

Sposób przygotowania:

Zaczyn:

Połącz drożdże z mlekiem w małej miseczce i dodaj szczyptę cukru. Odstaw, aż drożdże zaczną pracować i pojawi się piana, trwa to około 5minut.

Wymieszaj 1/4 szklanki plus 2 łyżki cukru pudru, jajko i żółtko. Dodaj to do zaczynu drożdżowego.

Wymieszaj mąkę i 1/2 łyżeczki soli w misce miksera.

Dodaj mieszankę zaczynu i jaj. Miksuj na małej prędkości, prawie do całkowitego połączenia składników, około 30 sekund.

Jeżeli używasz miksera, załącz teraz hak do wyrabiania ciasta. Dodaj masło i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i lekko lepkie, około 10minut.

Wyłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni, zagnieć kilka razy, aż będzie gładkie (Ja pominęłam ten krok i też bardzo ładnie mi ciasto wyrosło).

Umieść ciasto w misce wysmarowanej olejem albo masłem, dzięki temu ciasto łatwo z niej wyjdzie. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, 1 do 1 1/2godziny.

Nadzienie:

Pokrój czekoladę na dość małe kawałki (nie musisz robić tego bardzo dokładnie). Dodaj do niej cukier, kawę, cynamon, pokrojone w kawałki masło i cukier puder. Wszystko wymieszaj, aż powstanie kruszonka i odstaw.

Przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i pozostaw je na 5minut (ominęłam).

Teraz musisz zastanowić się nad wielkością foremki. Jeśli robisz w dwóch zwykłych keksówkach, podziel ciasto na dwie części. Jeśli jednak masz bardzo dużą keksówkę rozwałkuj całe ciasto na kwadrat o wielkości około 45cm i grubości około pół cm. Jeśli wolisz robić ciasto w dwóch małych keksówkach, rozwałkuj ciasto na dwa mniejsze kwadraty, mniej więcej 35cm.

Posmaruj krawędzie ciasta rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Rozłóż dokładnie nadzienie (odłóż 1/2 szklanki), zostawiając 1cm marginesu.

Zwiń ciasto jak cygaro. Następnie zwiń ciasto w pół i 2, 3 razy zwiń wokół własnej osi, powstanie coś w rodzaju warkocza.

Przełóż taki "warkocz" do keksówki i posmaruj resztą jaja ze śmietanką.

Kruszonka:

Zagnieć cukier puder, mąkę, masło i resztę czekolady tak, aby powstała kruszonka.

Posyp kruszonką wierzch ciasta, a następnie cukrem brązowym.

Pieczenie:

Odłóż gotowe ciasto w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20-30minut. Przykryj folią albo ściereczką.

Rozgrzej piekarnik do 175°C.

Zdejmij folię, włóż keksówkę do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru, około 55 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C. Piecz, aż drożdżówka będzie miała ciemno złoty kolor, około 15 do 20 minut dłużej. Jeżeli ciasto się za bardzo spiecze podczas pieczenia, połóż na wierzch folię aluminiową. Ja zazwyczaj już w połowie całkowitego czasu kładę na wierzch folię silikonową.

Po upieczeniu połóż ciasto w formie na kratkę, do ostygnięcia.

Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, wyjmij je z formy.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

18 g drożdży, 97 masła..... jakże nie lubię takich przepisów. Od razu nie mam ochoty robić tego ciasta :(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      tvnpix