zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Drożdżówka czekoladowo-kawowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.sandrabakesaparty.plDrożdżówka czekoladowo-kawowa

Składniki

  • 18 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 97 masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 cukru pudru
  • 225 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kawowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 mąki
  • 1 żółtko
  • 2 jajko
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki + szczypta cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
0
1

Sposób przygotowania:

Zaczyn:

Połącz drożdże z mlekiem w małej miseczce i dodaj szczyptę cukru. Odstaw, aż drożdże zaczną pracować i pojawi się piana, trwa to około 5minut.

Wymieszaj 1/4 szklanki plus 2 łyżki cukru pudru, jajko i żółtko. Dodaj to do zaczynu drożdżowego.

Wymieszaj mąkę i 1/2 łyżeczki soli w misce miksera.

Dodaj mieszankę zaczynu i jaj. Miksuj na małej prędkości, prawie do całkowitego połączenia składników, około 30 sekund.

Jeżeli używasz miksera, załącz teraz hak do wyrabiania ciasta. Dodaj masło i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i lekko lepkie, około 10minut.

Wyłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni, zagnieć kilka razy, aż będzie gładkie (Ja pominęłam ten krok i też bardzo ładnie mi ciasto wyrosło).

Umieść ciasto w misce wysmarowanej olejem albo masłem, dzięki temu ciasto łatwo z niej wyjdzie. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, 1 do 1 1/2godziny.

Nadzienie:

Pokrój czekoladę na dość małe kawałki (nie musisz robić tego bardzo dokładnie). Dodaj do niej cukier, kawę, cynamon, pokrojone w kawałki masło i cukier puder. Wszystko wymieszaj, aż powstanie kruszonka i odstaw.

Przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i pozostaw je na 5minut (ominęłam).

Teraz musisz zastanowić się nad wielkością foremki. Jeśli robisz w dwóch zwykłych keksówkach, podziel ciasto na dwie części. Jeśli jednak masz bardzo dużą keksówkę rozwałkuj całe ciasto na kwadrat o wielkości około 45cm i grubości około pół cm. Jeśli wolisz robić ciasto w dwóch małych keksówkach, rozwałkuj ciasto na dwa mniejsze kwadraty, mniej więcej 35cm.

Posmaruj krawędzie ciasta rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Rozłóż dokładnie nadzienie (odłóż 1/2 szklanki), zostawiając 1cm marginesu.

Zwiń ciasto jak cygaro. Następnie zwiń ciasto w pół i 2, 3 razy zwiń wokół własnej osi, powstanie coś w rodzaju warkocza.

Przełóż taki "warkocz" do keksówki i posmaruj resztą jaja ze śmietanką.

Kruszonka:

Zagnieć cukier puder, mąkę, masło i resztę czekolady tak, aby powstała kruszonka.

Posyp kruszonką wierzch ciasta, a następnie cukrem brązowym.

Pieczenie:

Odłóż gotowe ciasto w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20-30minut. Przykryj folią albo ściereczką.

Rozgrzej piekarnik do 175°C.

Zdejmij folię, włóż keksówkę do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru, około 55 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C. Piecz, aż drożdżówka będzie miała ciemno złoty kolor, około 15 do 20 minut dłużej. Jeżeli ciasto się za bardzo spiecze podczas pieczenia, połóż na wierzch folię aluminiową. Ja zazwyczaj już w połowie całkowitego czasu kładę na wierzch folię silikonową.

Po upieczeniu połóż ciasto w formie na kratkę, do ostygnięcia.

Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, wyjmij je z formy.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

18 g drożdży, 97 masła..... jakże nie lubię takich przepisów. Od razu nie mam ochoty robić tego ciasta :(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      tvnpix