zamknij

Drożdżówki z powidłami

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jak u mamy
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsDrożdzówki z powidłami

Składniki

  • 200 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 10 śliwek węgierek
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 1 łyżka mleka do posmarowania
0
0

Sposób przygotowania:

  • Mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem.
  • Dodaj mąkę, masło, pokrojone w kostkę i żółtka.
  • Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób rękami na gładką i elastyczną masę (ciasto nie powinno kleić się do rąk, jeśli potrzeba dodać mąki).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto przełóż na lekko oprószoną powierzchnię i uformuj duży prostokąt.
  • Ciasto posmaruj powidłami, a następnie posyp pokrojonymi w kostkę węgierkami.
  • Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  • Ostrym nożem pokrój na 5 cm kawałki. Rączką drewnianej łyżki mocno naciśnij każdą z drożdżówek na środku, tak żeby boki się lekko rozsunęły. Ułóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem, posmaruj każdą z drożdżówek rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, przez 25-30 minut.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix