zamknij

Drożdżówki z powidłami

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jak u mamy
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsDrożdzówki z powidłami

Składniki

  • 200 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 10 śliwek węgierek
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 1 łyżka mleka do posmarowania
0
0

Sposób przygotowania:

  • Mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem.
  • Dodaj mąkę, masło, pokrojone w kostkę i żółtka.
  • Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób rękami na gładką i elastyczną masę (ciasto nie powinno kleić się do rąk, jeśli potrzeba dodać mąki).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto przełóż na lekko oprószoną powierzchnię i uformuj duży prostokąt.
  • Ciasto posmaruj powidłami, a następnie posyp pokrojonymi w kostkę węgierkami.
  • Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  • Ostrym nożem pokrój na 5 cm kawałki. Rączką drewnianej łyżki mocno naciśnij każdą z drożdżówek na środku, tak żeby boki się lekko rozsunęły. Ułóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem, posmaruj każdą z drożdżówek rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, przez 25-30 minut.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix