zamknij

Drożdżówki z powidłami

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jak u mamy
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsDrożdzówki z powidłami

Składniki

  • 200 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 10 śliwek węgierek
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 1 łyżka mleka do posmarowania
0
0

Sposób przygotowania:

  • Mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem.
  • Dodaj mąkę, masło, pokrojone w kostkę i żółtka.
  • Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób rękami na gładką i elastyczną masę (ciasto nie powinno kleić się do rąk, jeśli potrzeba dodać mąki).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto przełóż na lekko oprószoną powierzchnię i uformuj duży prostokąt.
  • Ciasto posmaruj powidłami, a następnie posyp pokrojonymi w kostkę węgierkami.
  • Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  • Ostrym nożem pokrój na 5 cm kawałki. Rączką drewnianej łyżki mocno naciśnij każdą z drożdżówek na środku, tak żeby boki się lekko rozsunęły. Ułóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem, posmaruj każdą z drożdżówek rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, przez 25-30 minut.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix