zamknij

Drożdżówki z powidłami

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jak u mamy
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsDrożdzówki z powidłami

Składniki

  • 200 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 10 śliwek węgierek
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 1 łyżka mleka do posmarowania
0
0

Sposób przygotowania:

  • Mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem.
  • Dodaj mąkę, masło, pokrojone w kostkę i żółtka.
  • Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób rękami na gładką i elastyczną masę (ciasto nie powinno kleić się do rąk, jeśli potrzeba dodać mąki).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto przełóż na lekko oprószoną powierzchnię i uformuj duży prostokąt.
  • Ciasto posmaruj powidłami, a następnie posyp pokrojonymi w kostkę węgierkami.
  • Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  • Ostrym nożem pokrój na 5 cm kawałki. Rączką drewnianej łyżki mocno naciśnij każdą z drożdżówek na środku, tak żeby boki się lekko rozsunęły. Ułóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem, posmaruj każdą z drożdżówek rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, przez 25-30 minut.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix