zamknij

Dukka z kuminem i orzechami laskowymi

Przepis

przyprawy Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | przyprawy Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zdrowa, smakowita posypka do zupy, sałaty i na chleb z masłem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Monika Motordukka z orzechami laskowymi

Składniki

  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki migdałów
  • łyżka sezamu
  • łyżeczka kuminu rzymskiego
  • łyżka grubej soli morskiej
0
1

Sposób przygotowania:

Sezam upraż na suchej patelni na małym ogniu. Gdy już będzie lekko zarumieniony, przełóż go do
miseczki. Orzechy i migdały upraż na średnim ogniu na tej samej suchej patelni. Jak zaczną pięknie pachnieć, przełóż je na papier kuchenny. Wystudzone orzechy posiekaj na drobne kawałki i wymieszaj w miseczce z sezamem, solą i kuminem.

***

Przepis przygotowała dla nas restauracja Delikatesy Esencja z Warszawy. Prowadzą ją Joanna Pawełczak i Piotr Czyrny. Zmieniają menu co miesiąc - zgodnie z sezonem. W ich karcie znajdziecie produkty od drobnych, lokalnych wytwórców.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix