zamknij

Duszony sandacz z sałatką z portulaki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z purée z bobu i kolendry
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: BBSDuszony sandacz z sałatką z portulaki

Składniki

  • 1 nieduży sandacz
  •  sok z 1 cytryny
  •  sól, pieprz
  • 1 pęczek oregano
  • 1 szklanka białego wina półwytrawnego
  • 1 pęczek portulaki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  •  szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  •  sok z cytryny
  • 150 g bobu
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek kolendry
0
2

 

Sposób wykonania:

  • Sandacza umyj, osusz, oprósz pieprzem, solą, posiekanym oregano
  • Wstaw na noc do lodówki
  • Następnego dnia wraz z marynatą duś rybę w niedużej w winie, ewentualnie z dodatkiem wody w podłużnym garnku do ryb
  • Z umytej portulaki, pomidorków i szczypiorku przygotuj sałatkę
  • Bób ugotuj obierz z łupinek, zmiksuj z sola, pieprzem, kolendrą, sokiem z cytryny i masłem

 

* portulakama sporo antyoksydantów, cennych kwasów omega-3, pierwiastków (takich jak żelazo, wapń, sód, magnez) i witamin A oraz C. Wpsomaga trwawienie. Liście portulaki przyrządza się jak szpinak, natomiast mięsiste łodygi jak szparagi. Można je śmiało ugotować razem. Portulaka ma lekki, orzechowo-kwaskowaty smak, dlatego jest ciekawym dodatkiem do sałatek.

 

Galeria foto (5)

Duszony sandacz z sałatką z portulaki

  • Duszony sandacz z sałatką z portulaki
    Duszony sandacz z sałatką z portulaki(1 z 5) Fot. BBS
  • Duszony sandacz z sałatką z portulaki
    Duszony sandacz z sałatką z portulaki(2 z 5) Fot. BBS
  • Duszony sandacz z sałatką z portulaki
    Duszony sandacz z sałatką z portulaki(3 z 5) Fot. BBS
  • Duszony sandacz z sałatką z portulaki
    Duszony sandacz z sałatką z portulaki(4 z 5) Fot. BBS
  • Duszony sandacz z sałatką z portulaki
    Duszony sandacz z sałatką z portulaki(5 z 5) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

 

Electrolux
Autor: BBS Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pewnie przez pomyłkę znalazł się w przepisach wegetariańskich

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      tvnpix