zamknij

Duszony sandacz z sałatką z portulaki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z purée z bobu i kolendry
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSDuszony sandacz z sałatką z portulaki

Składniki

  • 1 nieduży sandacz
  •  sok z 1 cytryny
  •  sól, pieprz
  • 1 pęczek oregano
  • 1 szklanka białego wina półwytrawnego
  • 1 pęczek portulaki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  •  szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  •  sok z cytryny
  • 150 g bobu
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek kolendry
0
2

 

Sposób wykonania:

  • Sandacza umyj, osusz, oprósz pieprzem, solą, posiekanym oregano
  • Wstaw na noc do lodówki
  • Następnego dnia wraz z marynatą duś rybę w niedużej w winie, ewentualnie z dodatkiem wody w podłużnym garnku do ryb
  • Z umytej portulaki, pomidorków i szczypiorku przygotuj sałatkę
  • Bób ugotuj obierz z łupinek, zmiksuj z sola, pieprzem, kolendrą, sokiem z cytryny i masłem

 

* portulakama sporo antyoksydantów, cennych kwasów omega-3, pierwiastków (takich jak żelazo, wapń, sód, magnez) i witamin A oraz C. Wpsomaga trwawienie. Liście portulaki przyrządza się jak szpinak, natomiast mięsiste łodygi jak szparagi. Można je śmiało ugotować razem. Portulaka ma lekki, orzechowo-kwaskowaty smak, dlatego jest ciekawym dodatkiem do sałatek.

 

Galeria foto (5)

Duszony sandacz z sałatką z portulaki

  • Duszony sandacz z sałatką z portulaki
    Duszony sandacz z sałatką z portulaki(1 z 5) Fot. BBS
  • Duszony sandacz z sałatką z portulaki
    Duszony sandacz z sałatką z portulaki(2 z 5) Fot. BBS
  • Duszony sandacz z sałatką z portulaki
    Duszony sandacz z sałatką z portulaki(3 z 5) Fot. BBS
  • Duszony sandacz z sałatką z portulaki
    Duszony sandacz z sałatką z portulaki(4 z 5) Fot. BBS
  • Duszony sandacz z sałatką z portulaki
    Duszony sandacz z sałatką z portulaki(5 z 5) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

 

Electrolux
Autor: BBS Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pewnie przez pomyłkę znalazł się w przepisach wegetariańskich

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      tvnpix