zamknij

Duszony stek wołowy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczne mięso w warzywnej zalewie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Duszony stek wołowy
Autor: StockFood/AgencjaFree Duszony stek wołowy

Składniki

  • 4 średnie marchewki
  • 300 g selera
  • 1 por
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 liść laurowy
  •  natka pietruszki
  • 4 steki z polędwicy wołowej (ok. 150 g każdy)
  •  sól, pieprz świeżo mielony
0
0
  • Pora umyj, marchew i seler obierz ze skórki. Połowę warzyw pokrój  w kostkę a połowę w cienkie paski.
  • W garnku (niski o szerokiej średnicy) zagotuj wodę. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę.
  • Jałowiec lekko rozgnieć nożem, dodaj do wody z warzywami razem z listkiem laurowym, ziarnami pieprzu i natką pietruszki. Gotuj przez około 10-15 minut.
  • Steki umyj i osusz. Każdy stek obwiąż sznurkiem w celu zachowania kształtu podczas gotowania. Następnie każdy stek zawieś na drewnianej łyżce. Z garnka wyjmij przyprawy i warzywa za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Dodaj warzywa pocięte w paski. Dodaj mięso zawieszone na łyżce tak aby rosół pokrywał całe mięso a łyżka poziomo opierała się o krawędzie garnka.
  • Gotuj 15-20 minut w zależności od pożądanego stopnia ugotowania w temperaturze 80 C na różowo.
  • Mięso wyjmij, przekrój na pół i podawaj z warzywami pociętymi w paski.
  • Polej rosołem i dopraw solą i pieprzem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix