zamknij

Enchiladas z nadzieniem warzywnym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Z domową tortillą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: StockFood/AgencjaFreeEnchiladas z nadzieniem warzywnym

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 500 ml mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 60 ml oleju
  • ok. 160 ml letniej wody
  •  nadzienie (na 1 porcję):
  • 1 pęczek dymki
  • 150 g sera śmietankowego, homogenizowanego
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 1 ząbek czosnku
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  curry
  • 2-3 łyżki łyżki oleju
  • 2 łodygi  selera naciowego
  • 1 czerowna papryczka chili
  • 2 pomidory
  • pół puszki kukurydzy
  • garść liści bazylii
  • 150 g startego sera żółtego, do posypania
  •  na dip:
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  •  sól
  •  ostra papryka
  •  bazylia do przybrania
0
3

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę z solą i olejem a następnie utrzyj na jednolite ciasto dodając stopniowo wody jeśli będzie zbyt suche. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji ugniataj jeszcze 5 minut na blacie oprószonym mąką aż nabierze elastyczności
  • Uformujkulę, posmaruj olejem i odstaw na co najmniej 30 minut pod przykryciem
  • Podziel ciasto na 8 równych części i rozwałkuj każdą na placek o średnicy ok. 20cm. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i smaż placki każdy przez 30 sekund z jednej i drugiej strony. Powstałe tortille powinny być na tyle miękkie by udało się w nie zawinąć nadzienie. Gotowe ułóż do ostygnięcia
  • Przygotuj nadzienie. Umyj dymki, osusz i posiekaj w pierścienie
  • Wymieszaj ser śmietankowy z creme fraiche i dymką
  • Dodaj wyciśnięty czosnek a następnie dopraw solą, pieprzem i curry
  • Umyj chili, seler oraz pomidory i osusz
  • Przekrój chili wzdłuż na pół, usuń nasiona i posiekaj drobno. Pokrój seler w plasterki
  • Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią chili i seler. Smaż przez 3 minuty często mieszając
  • Pokrój pomidory dość drobno usuwając szypułki i dodaj na patelnię razem z kukurydzą i połową sera
  • Duś chwilę i zdejmij z ognia, dokładnie wymieszaj
  • Nałóż na tortille mieszankę sera i śmietany. Następnie nałóż farsz i zawijaj ciasto
  • Rozgrzej piekarnik do 160C i nasmaruj żaroodporne naczynie oliwą
  • Ułóż zawinięte tortille w naczyniu i posyp pozostałym serem
  • Wstaw do piekarnika na 5-10 minut
  • W międzyczasie przygotuj dip. Umyj paprykę, osusz i posiekaj drobno usuwając szypułki
  • Wymieszaj z majonezem, śmietaną, solą i pieprzem
  • Gorące enchiladas podawaj z dipem udekorowane świeżą bazylią
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix