zamknij

Enchiladas z nadzieniem warzywnym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Z domową tortillą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeEnchiladas z nadzieniem warzywnym

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 500 ml mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 60 ml oleju
  • ok. 160 ml letniej wody
  •  nadzienie (na 1 porcję):
  • 1 pęczek dymki
  • 150 g sera śmietankowego, homogenizowanego
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 1 ząbek czosnku
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  curry
  • 2-3 łyżki łyżki oleju
  • 2 łodygi  selera naciowego
  • 1 czerowna papryczka chili
  • 2 pomidory
  • pół puszki kukurydzy
  • garść liści bazylii
  • 150 g startego sera żółtego, do posypania
  •  na dip:
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  •  sól
  •  ostra papryka
  •  bazylia do przybrania
0
3

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę z solą i olejem a następnie utrzyj na jednolite ciasto dodając stopniowo wody jeśli będzie zbyt suche. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji ugniataj jeszcze 5 minut na blacie oprószonym mąką aż nabierze elastyczności
  • Uformujkulę, posmaruj olejem i odstaw na co najmniej 30 minut pod przykryciem
  • Podziel ciasto na 8 równych części i rozwałkuj każdą na placek o średnicy ok. 20cm. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i smaż placki każdy przez 30 sekund z jednej i drugiej strony. Powstałe tortille powinny być na tyle miękkie by udało się w nie zawinąć nadzienie. Gotowe ułóż do ostygnięcia
  • Przygotuj nadzienie. Umyj dymki, osusz i posiekaj w pierścienie
  • Wymieszaj ser śmietankowy z creme fraiche i dymką
  • Dodaj wyciśnięty czosnek a następnie dopraw solą, pieprzem i curry
  • Umyj chili, seler oraz pomidory i osusz
  • Przekrój chili wzdłuż na pół, usuń nasiona i posiekaj drobno. Pokrój seler w plasterki
  • Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią chili i seler. Smaż przez 3 minuty często mieszając
  • Pokrój pomidory dość drobno usuwając szypułki i dodaj na patelnię razem z kukurydzą i połową sera
  • Duś chwilę i zdejmij z ognia, dokładnie wymieszaj
  • Nałóż na tortille mieszankę sera i śmietany. Następnie nałóż farsz i zawijaj ciasto
  • Rozgrzej piekarnik do 160C i nasmaruj żaroodporne naczynie oliwą
  • Ułóż zawinięte tortille w naczyniu i posyp pozostałym serem
  • Wstaw do piekarnika na 5-10 minut
  • W międzyczasie przygotuj dip. Umyj paprykę, osusz i posiekaj drobno usuwając szypułki
  • Wymieszaj z majonezem, śmietaną, solą i pieprzem
  • Gorące enchiladas podawaj z dipem udekorowane świeżą bazylią
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix