zamknij

Enchiladas z nadzieniem warzywnym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Z domową tortillą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeEnchiladas z nadzieniem warzywnym

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 500 ml mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 60 ml oleju
  • ok. 160 ml letniej wody
  •  nadzienie (na 1 porcję):
  • 1 pęczek dymki
  • 150 g sera śmietankowego, homogenizowanego
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 1 ząbek czosnku
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  curry
  • 2-3 łyżki łyżki oleju
  • 2 łodygi  selera naciowego
  • 1 czerowna papryczka chili
  • 2 pomidory
  • pół puszki kukurydzy
  • garść liści bazylii
  • 150 g startego sera żółtego, do posypania
  •  na dip:
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  •  sól
  •  ostra papryka
  •  bazylia do przybrania
0
3

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę z solą i olejem a następnie utrzyj na jednolite ciasto dodając stopniowo wody jeśli będzie zbyt suche. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji ugniataj jeszcze 5 minut na blacie oprószonym mąką aż nabierze elastyczności
  • Uformujkulę, posmaruj olejem i odstaw na co najmniej 30 minut pod przykryciem
  • Podziel ciasto na 8 równych części i rozwałkuj każdą na placek o średnicy ok. 20cm. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i smaż placki każdy przez 30 sekund z jednej i drugiej strony. Powstałe tortille powinny być na tyle miękkie by udało się w nie zawinąć nadzienie. Gotowe ułóż do ostygnięcia
  • Przygotuj nadzienie. Umyj dymki, osusz i posiekaj w pierścienie
  • Wymieszaj ser śmietankowy z creme fraiche i dymką
  • Dodaj wyciśnięty czosnek a następnie dopraw solą, pieprzem i curry
  • Umyj chili, seler oraz pomidory i osusz
  • Przekrój chili wzdłuż na pół, usuń nasiona i posiekaj drobno. Pokrój seler w plasterki
  • Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią chili i seler. Smaż przez 3 minuty często mieszając
  • Pokrój pomidory dość drobno usuwając szypułki i dodaj na patelnię razem z kukurydzą i połową sera
  • Duś chwilę i zdejmij z ognia, dokładnie wymieszaj
  • Nałóż na tortille mieszankę sera i śmietany. Następnie nałóż farsz i zawijaj ciasto
  • Rozgrzej piekarnik do 160C i nasmaruj żaroodporne naczynie oliwą
  • Ułóż zawinięte tortille w naczyniu i posyp pozostałym serem
  • Wstaw do piekarnika na 5-10 minut
  • W międzyczasie przygotuj dip. Umyj paprykę, osusz i posiekaj drobno usuwając szypułki
  • Wymieszaj z majonezem, śmietaną, solą i pieprzem
  • Gorące enchiladas podawaj z dipem udekorowane świeżą bazylią
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix