zamknij

Eskalopki cielęce w panierce parmezanowej

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Cielęcina w najlepszym wydaniu
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeEskalopki cielęce w paniere parmezanowej

Składniki

  • ok. 0,6 kg łopatki cielęcej
  • 2 jajka
  • 4-6 dojrzałych pomidorów
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • 1-2 łyżki  białego octu winnego
  •  oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka świeżej bazylii
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  • parmezan do dekoracji
0
2

Sposób przygotowania:

  • Umyj pomidory i osusz
  • Odłóż  dwa na póżniej a resztę pokrój drobno, usuwając rdzeń
  • Obierz czosnek i posiekaj drobno
  • Posiekać część liści bazylii i wymieszaj z czosnkiem
  • Następnie wymieszaj bazyliowy czosnek  z pomidorami, solą, pieprzem, octem i oliwą
  • Dodaj pozostale liście bazylii
  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem
  • Pokrój łopatkę w cienkie kotlety i oprósz każdy solą i pieprzem
  • Rozstrzep jajka na talerzu
  • Na dwóch pozostałych wysyp mąkę i parmezan
  • Rozgrzej oliwę na patelni i obtacz kotlety kolejno w mące, jajku i parmezanie
  • Następnie wrzućna patelnię i smaż z obu stron po 2-3 minuty
  • Usmażone kotlety ułóż na papierowym ręczniku aby obeschły z tłuszczu
  • Podawaj z sałatką pomidorową z dodatkiem ćwiartek pomidorów i świeżo startym parmezanem
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix