zamknij

Eskalopki cielęce w panierce parmezanowej

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Cielęcina w najlepszym wydaniu
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeEskalopki cielęce w paniere parmezanowej

Składniki

  • ok. 0,6 kg łopatki cielęcej
  • 2 jajka
  • 4-6 dojrzałych pomidorów
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • 1-2 łyżki  białego octu winnego
  •  oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka świeżej bazylii
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  • parmezan do dekoracji
0
2

Sposób przygotowania:

  • Umyj pomidory i osusz
  • Odłóż  dwa na póżniej a resztę pokrój drobno, usuwając rdzeń
  • Obierz czosnek i posiekaj drobno
  • Posiekać część liści bazylii i wymieszaj z czosnkiem
  • Następnie wymieszaj bazyliowy czosnek  z pomidorami, solą, pieprzem, octem i oliwą
  • Dodaj pozostale liście bazylii
  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem
  • Pokrój łopatkę w cienkie kotlety i oprósz każdy solą i pieprzem
  • Rozstrzep jajka na talerzu
  • Na dwóch pozostałych wysyp mąkę i parmezan
  • Rozgrzej oliwę na patelni i obtacz kotlety kolejno w mące, jajku i parmezanie
  • Następnie wrzućna patelnię i smaż z obu stron po 2-3 minuty
  • Usmażone kotlety ułóż na papierowym ręczniku aby obeschły z tłuszczu
  • Podawaj z sałatką pomidorową z dodatkiem ćwiartek pomidorów i świeżo startym parmezanem
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix