zamknij

Eskalopki cielęce w panierce parmezanowej

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Cielęcina w najlepszym wydaniu
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: StockFood/AgencjaFreeEskalopki cielęce w paniere parmezanowej

Składniki

  • ok. 0,6 kg łopatki cielęcej
  • 2 jajka
  • 4-6 dojrzałych pomidorów
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • 1-2 łyżki  białego octu winnego
  •  oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka świeżej bazylii
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  • parmezan do dekoracji
0
2

Sposób przygotowania:

  • Umyj pomidory i osusz
  • Odłóż  dwa na póżniej a resztę pokrój drobno, usuwając rdzeń
  • Obierz czosnek i posiekaj drobno
  • Posiekać część liści bazylii i wymieszaj z czosnkiem
  • Następnie wymieszaj bazyliowy czosnek  z pomidorami, solą, pieprzem, octem i oliwą
  • Dodaj pozostale liście bazylii
  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem
  • Pokrój łopatkę w cienkie kotlety i oprósz każdy solą i pieprzem
  • Rozstrzep jajka na talerzu
  • Na dwóch pozostałych wysyp mąkę i parmezan
  • Rozgrzej oliwę na patelni i obtacz kotlety kolejno w mące, jajku i parmezanie
  • Następnie wrzućna patelnię i smaż z obu stron po 2-3 minuty
  • Usmażone kotlety ułóż na papierowym ręczniku aby obeschły z tłuszczu
  • Podawaj z sałatką pomidorową z dodatkiem ćwiartek pomidorów i świeżo startym parmezanem
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix