zamknij

Fajita z krewetkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Fajita (z hiszp. „paseczki”) - danie z tortillą i mięsem krojonym w paseczki.
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Fajita z krewetkami
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Fajita z krewetkami

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 10 pszennych tortilli
  • 1/6 kostki  masła
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 6 cebul
  • 12 surowych krewetek tygrysich
  • 1  limonka
  • odrobina oliwy
  • 2 łyżeczki świeżej kolendry
  • szczypta przyprawy cajun
  • 50 g  marynowanych papryczek jalapeno
  • 100 g  gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2  pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • garść świeżej kolendry
  • do smaku sól i pieprz
0
1

Sposób przygotowania:

  • Różnokolorowe papryki pokrój w paski, usuwając gniazda nasienne. Cebulę (4 sztuki) pokrój w paski.
  • Krewetki obieraj, pamiętając o tym, aby usunąć także przewody pokarmowe (czarne lub białe nitki), przekładaj do miseczki, skrop sokiem z limonki, posyp przyprawą Cajun i polej oliwą.
  • Marynuj tak przygotowane owoce morza przez około 15 minut.
  • Pokrojone wcześniej warzywa wrzuć na patelnię, na mocno rozgrzany tłuszcz, posól, po czym dodaj na patelnię zamarynowane krewetki.
  • Podsmaż tak kilka minut.
  • Następnie przygotuj salsę frescę. 2 pomidory pokrój w drobną kostkę. Do tego dodaj posiekaną cebulę (1 sztuka), roztarte z solą 3 ząbki czosnku, posiekaną kolendrę, oliwę i pieprz do smaku i wymieszaj.
  • Następnie przygotuj sos guacamole. Miąższ awokado rozgnieć w moździerzu (lub misce) wraz z posiekanym i rozgniecionym z solą ząbkiem czosnku. Do tego dodaj posiekaną cebulę, liście kolendry, sok z limonek, a także pieprz do smaku.
  • Przygotowane krewetki, sos, salsę oraz śmietanę ułóż na przygotowanych tortillach i zawiń je tak, aby farsz nie wypadł.

Dodatki do fajity:

Dodatki do fajity
Dodatki do fajity

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) - restauracja "Blue Cactus"

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix