zamknij

Falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
I majonezem chilli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia zbożowa Andrzeja Polana cz.2
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zielony groszek mrożony zalej wrzącą wodą, dodaj sól, szczyptę cukru i gotuj 2-3 min.
  • Po zagotowaniu hartuj w zimnej wodzie.
  • Zimny, miksuj pozostawiając 2 łyżki, wraz z posiekaną natką pietruszki, kolendrą w ziarnach, zieloną kolendrą, kuminem, pieprzem białym i solą.
  • Dodaj na koniec pokrojoną w kostkę cebulę, proszek do pieczenia i płatki suszonej papryki.
  • Jeżeli masa będzie za rzadka, możesz dodać garść zgniecionych płatków kukurydzianych.
  • Masę odstaw na chwilę do lodówki.
  • Kukurydzę karmelizuj na miodzie.
  • Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry.
  • Z masy groszkowej zrób łyżką małe porcje, każdą obtocz w zgniecionych pozostałych płatkach kukurydzianych i smaż na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Majonez miksuj z papryczką chili, dodaj miód, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw solą.
  • Usmażony falafel podawaj z majonezem, roszponką, karmelizowaną kukurydzą.
  • Dekoruj plasterkami rzodkiewki.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Andrzej Polan.


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix