zamknij

Falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
I majonezem chilli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia zbożowa Andrzeja Polana cz.2
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zielony groszek mrożony zalej wrzącą wodą, dodaj sól, szczyptę cukru i gotuj 2-3 min.
  • Po zagotowaniu hartuj w zimnej wodzie.
  • Zimny, miksuj pozostawiając 2 łyżki, wraz z posiekaną natką pietruszki, kolendrą w ziarnach, zieloną kolendrą, kuminem, pieprzem białym i solą.
  • Dodaj na koniec pokrojoną w kostkę cebulę, proszek do pieczenia i płatki suszonej papryki.
  • Jeżeli masa będzie za rzadka, możesz dodać garść zgniecionych płatków kukurydzianych.
  • Masę odstaw na chwilę do lodówki.
  • Kukurydzę karmelizuj na miodzie.
  • Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry.
  • Z masy groszkowej zrób łyżką małe porcje, każdą obtocz w zgniecionych pozostałych płatkach kukurydzianych i smaż na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Majonez miksuj z papryczką chili, dodaj miód, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw solą.
  • Usmażony falafel podawaj z majonezem, roszponką, karmelizowaną kukurydzą.
  • Dekoruj plasterkami rzodkiewki.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Andrzej Polan.


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix