zamknij

Falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
I majonezem chilli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia zbożowa Andrzeja Polana cz.2
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zielony groszek mrożony zalej wrzącą wodą, dodaj sól, szczyptę cukru i gotuj 2-3 min.
  • Po zagotowaniu hartuj w zimnej wodzie.
  • Zimny, miksuj pozostawiając 2 łyżki, wraz z posiekaną natką pietruszki, kolendrą w ziarnach, zieloną kolendrą, kuminem, pieprzem białym i solą.
  • Dodaj na koniec pokrojoną w kostkę cebulę, proszek do pieczenia i płatki suszonej papryki.
  • Jeżeli masa będzie za rzadka, możesz dodać garść zgniecionych płatków kukurydzianych.
  • Masę odstaw na chwilę do lodówki.
  • Kukurydzę karmelizuj na miodzie.
  • Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry.
  • Z masy groszkowej zrób łyżką małe porcje, każdą obtocz w zgniecionych pozostałych płatkach kukurydzianych i smaż na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Majonez miksuj z papryczką chili, dodaj miód, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw solą.
  • Usmażony falafel podawaj z majonezem, roszponką, karmelizowaną kukurydzą.
  • Dekoruj plasterkami rzodkiewki.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Andrzej Polan.


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix