zamknij

Falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
I majonezem chilli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia zbożowa Andrzeja Polana cz.2
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zielony groszek mrożony zalej wrzącą wodą, dodaj sól, szczyptę cukru i gotuj 2-3 min.
  • Po zagotowaniu hartuj w zimnej wodzie.
  • Zimny, miksuj pozostawiając 2 łyżki, wraz z posiekaną natką pietruszki, kolendrą w ziarnach, zieloną kolendrą, kuminem, pieprzem białym i solą.
  • Dodaj na koniec pokrojoną w kostkę cebulę, proszek do pieczenia i płatki suszonej papryki.
  • Jeżeli masa będzie za rzadka, możesz dodać garść zgniecionych płatków kukurydzianych.
  • Masę odstaw na chwilę do lodówki.
  • Kukurydzę karmelizuj na miodzie.
  • Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry.
  • Z masy groszkowej zrób łyżką małe porcje, każdą obtocz w zgniecionych pozostałych płatkach kukurydzianych i smaż na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Majonez miksuj z papryczką chili, dodaj miód, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw solą.
  • Usmażony falafel podawaj z majonezem, roszponką, karmelizowaną kukurydzą.
  • Dekoruj plasterkami rzodkiewki.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Andrzej Polan.


Zainspiruj nas

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix