zamknij

Farfalle z kalafiorem

Przepis

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
readeatpl
Autor przepisu:
Szafranem i pietruszką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: readeat.plFarfalle z kalafiorem, szafranem i pietruszką

Składniki

  • 300 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej w płatkach
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Kalafiora umyj i dzielimy na małe różyczki. Gotuj na parze przez około 5-6 minut, tak żeby nie był do końca dogotowany
  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i szafran
  • Podsmaż przez około 5 minut, aż cebula nabierze złocistego koloru i przejdzie aromatem szafranu
  • Dodaj czosnek, paprykę, kalafior i 3 łyżki posiekanej natki. Mieszaj dokładnie
  • Dolej 1/2 szklanki wody i gotuj na średnim ogniu, aż kalafior będzie miękki
  • W międzyczasie gotuj makaron z odrobnią oliwy i solą
  • Odcedź i dodaj do kalafiora. Posypuj pozostałą natką pietruszki
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Z kalafiorem jeszcze makaronu nie robiłam, na tygodniu włoskim w Lidlu zrobiłam zapas różnych makaronów więc pomysł na pewno wykorzystam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      tvnpix