zamknij

Farfalle z kalafiorem

Przepis

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
readeatpl
Autor przepisu:
Szafranem i pietruszką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: readeat.plFarfalle z kalafiorem, szafranem i pietruszką

Składniki

  • 300 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej w płatkach
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Kalafiora umyj i dzielimy na małe różyczki. Gotuj na parze przez około 5-6 minut, tak żeby nie był do końca dogotowany
  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i szafran
  • Podsmaż przez około 5 minut, aż cebula nabierze złocistego koloru i przejdzie aromatem szafranu
  • Dodaj czosnek, paprykę, kalafior i 3 łyżki posiekanej natki. Mieszaj dokładnie
  • Dolej 1/2 szklanki wody i gotuj na średnim ogniu, aż kalafior będzie miękki
  • W międzyczasie gotuj makaron z odrobnią oliwy i solą
  • Odcedź i dodaj do kalafiora. Posypuj pozostałą natką pietruszki
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Z kalafiorem jeszcze makaronu nie robiłam, na tygodniu włoskim w Lidlu zrobiłam zapas różnych makaronów więc pomysł na pewno wykorzystam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      tvnpix