zamknij

Faszerowane cukinie i bakłażan

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z ryżem i mięsem
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Faszerowane cukinie i bakłażan
Autor: g.łapanowski/m.kwasek/j.kloskowski "Łapanowski smakuje", cz.1

Składniki

  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 średni bakłażan
  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • szczypta mielonych goździków i ziela angielskiego
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
4

Przepis inspirowany podróżą Grzegorza Łapanowskiego do Jerozolimy.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz, pokrój w drobną  kostkę. Zeszklij na oleju.
  • Dodaj mieloną wołowinę. Smaż jeszcze kilka minut.
  • Dodaj ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj.
  • Przypraw do smaku mielonymi goździkami, zielem angielskim, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
  • Cukinie i bakłażana pokrój w grube plastry. Wydrąż środki pozostawiając około 1 cm warstwę  od skóry.
  • Wypełnij warzywa mięsem.
  • Ułóż na blachę i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut (warzywa powinny delikatnie zmięknąć).
  • Możesz podawać z plastrami pieczonych pomidorów.
  • To danie sprawdzi się również w plenerze upieczone na rozgrzanym grillu. Ważne aby pamiętać o  ułożeniu warzyw na specjalnej tacce do grillowania, aby farsz "nie uciekł" przez ruszt.

Autor przepisu: Grzegorz Łapanowski

Autor zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki (TATA Studio)

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pysznie i kolorowo, bardzo lubię cukinię, w ,kuchni Lidla, znalazłam fajny pomysł na cukiniowe mini pizze, wyszły przepysznie :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      tvnpix