zamknij

Faszerowane cukinie i bakłażan

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z ryżem i mięsem
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Faszerowane cukinie i bakłażan
Autor: g.łapanowski/m.kwasek/j.kloskowski "Łapanowski smakuje", cz.1

Składniki

  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 średni bakłażan
  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • szczypta mielonych goździków i ziela angielskiego
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
4

Przepis inspirowany podróżą Grzegorza Łapanowskiego do Jerozolimy.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz, pokrój w drobną  kostkę. Zeszklij na oleju.
  • Dodaj mieloną wołowinę. Smaż jeszcze kilka minut.
  • Dodaj ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj.
  • Przypraw do smaku mielonymi goździkami, zielem angielskim, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
  • Cukinie i bakłażana pokrój w grube plastry. Wydrąż środki pozostawiając około 1 cm warstwę  od skóry.
  • Wypełnij warzywa mięsem.
  • Ułóż na blachę i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut (warzywa powinny delikatnie zmięknąć).
  • Możesz podawać z plastrami pieczonych pomidorów.
  • To danie sprawdzi się również w plenerze upieczone na rozgrzanym grillu. Ważne aby pamiętać o  ułożeniu warzyw na specjalnej tacce do grillowania, aby farsz "nie uciekł" przez ruszt.

Autor przepisu: Grzegorz Łapanowski

Autor zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki (TATA Studio)

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pysznie i kolorowo, bardzo lubię cukinię, w ,kuchni Lidla, znalazłam fajny pomysł na cukiniowe mini pizze, wyszły przepysznie :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix