zamknij

Faszerowane cukinie i bakłażan

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z ryżem i mięsem
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Faszerowane cukinie i bakłażan
Autor: g.łapanowski/m.kwasek/j.kloskowski "Łapanowski smakuje", cz.1

Składniki

  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 średni bakłażan
  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • szczypta mielonych goździków i ziela angielskiego
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
4

Przepis inspirowany podróżą Grzegorza Łapanowskiego do Jerozolimy.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz, pokrój w drobną  kostkę. Zeszklij na oleju.
  • Dodaj mieloną wołowinę. Smaż jeszcze kilka minut.
  • Dodaj ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj.
  • Przypraw do smaku mielonymi goździkami, zielem angielskim, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
  • Cukinie i bakłażana pokrój w grube plastry. Wydrąż środki pozostawiając około 1 cm warstwę  od skóry.
  • Wypełnij warzywa mięsem.
  • Ułóż na blachę i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut (warzywa powinny delikatnie zmięknąć).
  • Możesz podawać z plastrami pieczonych pomidorów.
  • To danie sprawdzi się również w plenerze upieczone na rozgrzanym grillu. Ważne aby pamiętać o  ułożeniu warzyw na specjalnej tacce do grillowania, aby farsz "nie uciekł" przez ruszt.

Autor przepisu: Grzegorz Łapanowski

Autor zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki (TATA Studio)

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pysznie i kolorowo, bardzo lubię cukinię, w ,kuchni Lidla, znalazłam fajny pomysł na cukiniowe mini pizze, wyszły przepysznie :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      tvnpix