zamknij

Faszerowane cukinie i bakłażan

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z ryżem i mięsem
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Faszerowane cukinie i bakłażan
Autor: g.łapanowski/m.kwasek/j.kloskowski "Łapanowski smakuje", cz.1

Składniki

  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 średni bakłażan
  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • szczypta mielonych goździków i ziela angielskiego
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
4

Przepis inspirowany podróżą Grzegorza Łapanowskiego do Jerozolimy.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz, pokrój w drobną  kostkę. Zeszklij na oleju.
  • Dodaj mieloną wołowinę. Smaż jeszcze kilka minut.
  • Dodaj ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj.
  • Przypraw do smaku mielonymi goździkami, zielem angielskim, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
  • Cukinie i bakłażana pokrój w grube plastry. Wydrąż środki pozostawiając około 1 cm warstwę  od skóry.
  • Wypełnij warzywa mięsem.
  • Ułóż na blachę i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut (warzywa powinny delikatnie zmięknąć).
  • Możesz podawać z plastrami pieczonych pomidorów.
  • To danie sprawdzi się również w plenerze upieczone na rozgrzanym grillu. Ważne aby pamiętać o  ułożeniu warzyw na specjalnej tacce do grillowania, aby farsz "nie uciekł" przez ruszt.

Autor przepisu: Grzegorz Łapanowski

Autor zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki (TATA Studio)

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pysznie i kolorowo, bardzo lubię cukinię, w ,kuchni Lidla, znalazłam fajny pomysł na cukiniowe mini pizze, wyszły przepysznie :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      tvnpix