zamknij

Faworki

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodki chrust na twoim stole
Ugotowałem to!45
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
14komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSFaworki

Składniki

  • 300 g mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  śmietany
  • 2 łyżki  masła
  • 1 łyżka  spirytusu
  • sól do smaku
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania faworków
  • mąka do posypania
0
42

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski, dodaj śmietanę, masło, żółtka, szczyptę soli, cukier puder i spirytus. Wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto i wybij drewnianym wałkiem. Odstaw na 1 godzinę do lodówki.

Na desce oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm, pokrój w paski szerokości 3 cm i długości 10-15 cm. Każdy pasek przetnij w środku wzdłuż na długość 5-6 cm i przez to nacięcie przewiń koniec paska.

W dużym, płaskim garnku rozgrzej smalec. Wrzuć na próbę 1 faworek. Jeśli szybko wypłynie na wierzch i zrumieni się na jasnozłoty kolor, możesz smażyć pozostałe. W przeciwnym wypadku mocniej podgrzej smalec. Smaż po kilka faworków i po lekkim zrumienieniu z jednej strony, odwróć widelcem na drugą stronę.

Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowych serwetkach. Po odsądczeniu z tłuszczu, gorące faworki posyp przez sitko cukrem pudrem.

______________________________________________

Zobacz przepis na pączki oponki

Zobacz przepis na pączki z lukrem

Zainspiruj nas

Komentarze (14)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
KapitanAccept

Żona sobie poradziła z przepisem, polecam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      KapitanAccept

      Polecam wszystkim

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Smacznie wyglądają, też już piekłam, z przepisu ,kuchni Lidla, wyszły idealne, słodkie i ktuche, smażyłam na oleju.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Czy można zastąpić smalec jakimś innym tłuszczem jak oliwa albo olej??????

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  spirytus to ja bym wypił zeby nie brat xd

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      super faworki ekstra próbujcie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          robie bardzo dobre faworki mniam

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Więcej komentarzy - rozwiń
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Grillowany ser halloumi Przepis 41

                              Grillowany ser halloumi

                              Najlepszy podany z figami i orzechami

                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                              Corpus delicti końca lata

                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                              Sałatka z marynowanymi grzybami

                              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy

                              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                              Harira by Joseph Seeletso
                              Przepis 61

                              Harira by Joseph Seeletso

                              Odrobina Afryki w twojej kuchni

                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                              Chrupiące płatki owsiane

                              Pyszne i proste śniadanie

                              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                              Gulasz z fasolki z zielonym chili

                              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                              tvnpix