zamknij

Faworki

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodki chrust na twoim stole
Ugotowałem to!45
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
14komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSFaworki

Składniki

  • 300 g mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  śmietany
  • 2 łyżki  masła
  • 1 łyżka  spirytusu
  • sól do smaku
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania faworków
  • mąka do posypania
0
42

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski, dodaj śmietanę, masło, żółtka, szczyptę soli, cukier puder i spirytus. Wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto i wybij drewnianym wałkiem. Odstaw na 1 godzinę do lodówki.

Na desce oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm, pokrój w paski szerokości 3 cm i długości 10-15 cm. Każdy pasek przetnij w środku wzdłuż na długość 5-6 cm i przez to nacięcie przewiń koniec paska.

W dużym, płaskim garnku rozgrzej smalec. Wrzuć na próbę 1 faworek. Jeśli szybko wypłynie na wierzch i zrumieni się na jasnozłoty kolor, możesz smażyć pozostałe. W przeciwnym wypadku mocniej podgrzej smalec. Smaż po kilka faworków i po lekkim zrumienieniu z jednej strony, odwróć widelcem na drugą stronę.

Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowych serwetkach. Po odsądczeniu z tłuszczu, gorące faworki posyp przez sitko cukrem pudrem.

______________________________________________

Zobacz przepis na pączki oponki

Zobacz przepis na pączki z lukrem

Zainspiruj nas

Komentarze (14)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
KapitanAccept

Żona sobie poradziła z przepisem, polecam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      KapitanAccept

      Polecam wszystkim

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Smacznie wyglądają, też już piekłam, z przepisu ,kuchni Lidla, wyszły idealne, słodkie i ktuche, smażyłam na oleju.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Czy można zastąpić smalec jakimś innym tłuszczem jak oliwa albo olej??????

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  spirytus to ja bym wypił zeby nie brat xd

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      super faworki ekstra próbujcie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          robie bardzo dobre faworki mniam

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Więcej komentarzy - rozwiń
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                              Burgery z musztardą i boczkiem

                              W klimacie amerykańskiego baru

                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                              Bifeki faszerowane serem feta

                              Kotlety po grecku

                              Grillowany ser halloumi Przepis 41

                              Grillowany ser halloumi

                              Najlepszy podany z figami i orzechami

                              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                              Sałatka z marynowanymi grzybami

                              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                              Harira by Joseph Seeletso
                              Przepis 61

                              Harira by Joseph Seeletso

                              Odrobina Afryki w twojej kuchni

                              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                              Sarna w wielkim mieście

                              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                              Krem z brokułów z łososiem

                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                              Szaszłyki wyborne Przepis 59

                              Szaszłyki wyborne

                              Nie tylko na sezon grillowy

                              tvnpix